Vladajući vam poručuju: vi ste samo glasačka mašinerija i ništa više! (AUDIO)

Vladajućim poltronima na vlasti već bi bilo vrijeme da građanima jasno kažu kako nikada neće imati pravo na referendum, osim kada oni to odluče. Svakom građaninu u Hrvatskoj koji razmišlja svojom glavom sve je jasnije kako im vladajući poručuju da su samo glasačka mašinerija i ništa više od toga. Pročitajte i preslušajte izvještaj sa današnje konferencije za medije Dragutina Lesara, predsjednika Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Republika Hrvatska ušla je u najozbiljniju političku krizu u posljednjih deset godina obzirom da je pravo građana na neposrednu demokraciju ugroženo odlukom saborskog odbora za Ustav koji je pitanje provedbe referenduma o promjenama Zakona o radu poslao na mišljenje Ustavnom sudu. Vladajuća politička elita opstruira volju 717.149 građana koji su potpisali zahtjev za referendum na doista zanimljive načine. Prvo što su u toku i nakon prikupljenih potpisa učini je da su „uz pomoć“ freudovske psihoanalize pokušali dokazati kako građani ne znaju što potpisuju. Nakon što im to nije prošlo u roku od 40 dana su u Ministarstvu unutarnjih poslova izvršili 327 milijardi grafoloških vještaćenja i utvrdili kako je više od 300.000 potpisa sumnjivo. Obzirom kako im je i taj pokušaj propao jer je javnost tu vrstu manipulacije i opstrukcije prepoznala, upotrijebili su metodu povlaćenja prijedloga promjena Zakona o radu iako takav prijedlog nikada nije ni došao na dnevni red Sabora! Nakon što su shvatili da ni na taj način ne mogu manipulirati javnost poslužili su se odborom za Ustav, u kojem većinu imaju vladajući poltroni, i sadržaj referendumskog pitanja su proglasili sumnjivim, nejasnim i nesvrsishodnim i lopticu prebacili na Ustavni sud. Iako nije sporno da Sabor ima pravo zatražiti mišljenje Ustavnog suda očito je kako vladajuća politička elita koristi sve moguće „fiškalije“ kako bi se suzbila volja građana. Upravo upotrebom pravnih metoda vladajući poltorni na čelu sa Vladimirom Šeksom građanima na vrlo suptilan način uzimaju ustavno pravo na neposrednu demokraciju.

No, krivci za ovakvu situaciju nisu samo vladajući poltroni već i SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem koji je prilikom promjena Ustava podilazeći vladajućima i trgujući u korist dolaska na vlast pod svaku cijenu ignorirao prijedloge Hrvatskih laburista – Stranke rada za izmjenama i dopunama Zakona o referendumu. Laburisti su tada podnijeli čak 6 amandmana na Zakon o referendum jer su neki elementi zakona potpuno nejasni i omogućuju opstrukciju svakog prava na referendum kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Vladajući i SDP su glatko odbili sve amandmane Hrvatskih laburista i omogućili da se ni jedan referendum na zahtjev građana u Hrvatskoj ne može provesti.

Obzirom na nastalu situaciju Hrvatski laburisti – Stranka rada u saborsku će proceduru u slijedećih 5 dana uputiti novi prijedlog izmjena Zakona o referendumu sa slijedećim rješenjima:

1. Od trenutka kada organizacijski odbor obavijesti Hrvatski sabor da je krenuo s prikupljanjem potpisa o prijedlogu (bilo kojeg) zakona, predlagatelj zakona ne može akt povući iz procedure.

2. O pitanju o kojem se prikupljaju potpisi nadležno tijelo ne može donjeti odluku sve dok traje akcija prikupljanja potpisa. U slučaju da je prikupljen dovoljan broj potpisa odluka se ne može donjeti prije održavanja referenduma.

3. Ustavnost referendumskog pitanja Ustavni sud na zahtjev organizacijskog odbora mora potvrditi u roku od 3 dana od dana podnošenja zahtjeva prije početka akcije prikupljanja potpisa.

4. Potrebno je uvesti rokove u kojima organizatori trebaju predati potpise Saboru i dokazati da su prikupili dovoljan broj potpisa, rokove u kojima Sabor ima pravo provjeravati valjanost potpisa, rokove u kojima Sabor mora raspisati referendum i rok u kojem se referendum nakon odluke mora održati.

Hrvatski laburisti smatraju da se jedino ovakvim promjenama Zakona o referendumu građanima garantira ustavno pravo da svojom odlukom korigiraju odluke političkih elita ili da im zadaju naredbe kakve odluke moraju donositi.

Sada je na potezu Sabor koji na slijedećoj sjednici mora potvrditi ili odbiti zahtjev za ocjenu ustavnosti referenduma koji je u saborsku proceduru uputio Odbor za ustav. Ukoliko vladajući potvrde zahtjev i pitanje održavanja referenduma pošalju na Ustavni sud, to će biti vrlo jasna poruka vladajućih poltrona da građane trebaju samo jednom u 4 godine i to isključivo kao glasačku mašineriju.

Je li to demokracija, prosudite sami.

MASPOK

| Broj posjeta: 1.416 |

Želite li komentirati? Objava: "Vladajući vam poručuju: vi ste samo glasačka mašinerija i ništa više! (AUDIO)"

Imate li komentar?