Vlada uvodi robovlasnički sistem, a političarima odbija rezati plaće (video)

Pred jedva desetak zastupnika u Velikoj vijećnici Sabor je u utorak kasno poslije podne raspravio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji je predložio Klub zastupnika Hrvatskih laburista-Stranke rada, koji je na dnevnom redu stajao više od devet mjeseci. U ime predlagatelja Branko Vukšić obrazložio je kako su laburisti predložili izmjene po kojima bi se i svim državnim dužnosnicima plaće smanjile za 21 posto zato što smatraju da se državni dužnosnici trebaju solidarizirati sa građanima RH.

Upozorio je kako ćemo ubrzo dosegnuti broj od 400 tisuća nezaposlenih, a Vlada koja već šest mjeseci govori o kresanju, kreše samo radnička prava i uzima im sve, od božićnica do darova za djecu. Upravo se donosi i Zakon o radu, dodao je, kojim će vladajuća većina dovesti radnike u još gori položaj nego što su bili do sada, i praktički uvodi robovlasnički sistem.

Vukšić je istaknuo kako je već trećina građana u Hrvatskoj siromašna i nema dovoljno novca ni da bi osigurala egzistencijalni minimum, što je činjenica pred kojom aktualna vlast zatvara oči. Podsjetio je kako laburisti od početka mandata Vlade Zorana Milanovića traže oporezivanje bogatih, banaka i progresivno oporezivanje, ali nailaze na otpor ili potpuno ignoriranje svih prijedloga. Vukšić je kazao kako su najčešće zamjerke koje prima od građana ‘vi s velikim plaćama, vi u Saboru koji ništa ne radite’, te je poručio kako bi se zastupnici trebali zapitati ispunjavaju li obaveze koje su pred njih stavili građani ili Sabor služi samo kao smokvin list.

Budući da se realni sektor odrekao svega što se mogao odreći i zato što je u realnom sektoru više od 80 posto svih ugovora o radu na određeno vrijeme, zato što Vlada RH predlaže novi, agencijski model zapošljavanja u kojem će radnici biti najjeftinija moguća roba, i Vlada čini sve kako bi povećala profit kapitalistima, smatramo da svi državni dužnosnici dobivaju prevelike plaće i da bi ih trebalo smanjiti za 21 posto, objasnio je Vukšić. Dodao je kako laburisti vjeruju da državni dužnosnici moraju dijeliti sudbinu naroda i ovisiti o uspjehu kojeg ostvaruju.

Bez iluzija da će prijedlog laburista vladajući prihvatiti, u ime Kluba Hrvatskih laburista Mladen Novak ustvrdio je kako je nužna solidarnost s građanima ne samo s državne nego i s gradskih, županijskih i općinskih razina, te pritom podsjetio na slučaj županice Lovrić Merzel.

Kazao je kako više od 70 posto zaposlenih u Hrvatskoj prima prosječnu ili manju od prosječne plaće, a preko 32 posto građana ulazi u kategoriju socijalno ugroženih. Zapitao je zar to nisu dovoljni podaci da dužnosnici pokažu barem dobru volju, pogotovo stoga što će dužnosnici i sa smanjenjem plaće lakše preživjeti nego skoro 400 tisuća ljudi na burzi rada. Neće njima ništa biti lakše zbog toga, ali ako ništa drugo barem će steći dojam da u ovoj državi ipak vlast ima neki osjećaj za težinu života svojih građana, zaključio je Novak.

| Broj posjeta: 732 |

Želite li komentirati? Objava: "Vlada uvodi robovlasnički sistem, a političarima odbija rezati plaće (video)"

Imate li komentar?