Vlada svjesno uništava javni sektor!

Zemlja znanja i socijalne skrbi ne postoji više niti na papiru. Ova Vlada ne razumije ništa, javni sektor joj ne treba, a privatni nije u stanju pokrenuti

(Zagreb, 29.11.2012.) Danas učitelji, profesori i medicinske sestre štrajkaju. Štrajkaju za obranu svojih plaća i jednog od temeljnih ljudskih prava, zaštićenog Ustavom i brojnim međunarodnim dokumentima – obrazovanja. Prije dva dana Vlada je u Saboru predstavila proračun za 2013. godinu. Nepravedan i nepošten proračun. U njemu je predvidjela smanjena sredstva za obrazovanje, manja od onih koja se troše ove godine. Vlada, dakle, ne planira pokriti svoje trenutačne obveze, onakve kakve su danas određene zakonom i kolektivnim ugovorima. Time krši temeljna načela izrade proračuna i odredbe Zakona o proračunu. Vlada kažnjava neposlušne i štedi tamo gdje se štedjeti ne smije – na temeljnim ljudskim pravima, na djeci, na obrazovanju, na zdravstvu, na onom zbog čega i plaćamo porez.

Takvim ponašanjem Vlada s jedne strane zakida one koji si sami ne mogu pomoći, djecu, a s druge potiče sukob između tzv. realnog sektora i društvenih djelatnosti, koje nisu, prema mišljenju Vlade, uopće realni, nego su opterećenje za proračun. Poduzetnici i posao bi vjerojatno procvjetali, a s njima i položaj njihovih radnika, kad državna vlast ne bi bila ovakva kakva jest – nesposobna, iracionalna, neosjetljiva, komplicirana i korumpirana. Nisu učitelji, profesori, medicinske sestre opterećenje ove države, loša vlast jest. Posebno Vlada koja svim silama nastoji zavaditi građane čiji su interesi, u suštini, isti.

U nedostatku druge mogućnosti, učitelji, profesori, sveučilišni nastavnici, znanstvenici i medicinske sestre odlučili su prihvatiti se jedinog zakonitog sredstva pritiska na poslodavca – štrajka. Sviđalo se to ministru i predsjedniku Vlade ili ne, to jest zakonito sredstvo i radnici ga imaju pravo koristiti kad god se za to ostvare uvjeti i kad god se pregovorima ne postigne dogovor. Vlada svima daje odgodu, čak i onima koji su ju desetljećima varali neplaćanjem poreza, ali nije spremna obećati učiteljima i medicinskim sestrama bolje plaće kad se situacija popravi. Zato jer su sve vlade do sada rezale, kad se rezalo, najprije na obrazovanju i zdravlju, najprije na ljudskim pravima građana. Zbog toga je štrajk ne samo legitiman, nego i pošten.

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Dragutin Lesar, predsjednik stranke

| Broj posjeta: 778 |

1 komentar u "Vlada svjesno uništava javni sektor!"

 1. Lijepo i točno objašnjeno i obrazloženo!

  Dodao bih da Vlada rezanjem prihoda i ukupnih sredstava za javne službe, u paradoksu koji izgleda uopće ne uviđa, razara indirektno i realni sektor u koji se toliko kune kao svoj prioritet.

  Naime, javne službe će opstati i na nižoj razini financiranja, jer su obrazovanje i zdravstvena skrb društvene potrebe bez kojih se ne može, ali će smanjivanjem platežne sposobnosti radnika u javnim službama, otežati opstanak realnog sektora, jer njihovi proizvodi nisu u kategoriji nezaobilaznih društvenih potreba, nego se njihovu kupovinu može odgoditi za neka, bolja vremena!

  Valjda bi trebalo bar upravljačima državom biti jasno da su javne službe i realni sektor, doslovno a ne metaforički, dvije strane iste medalje.

  No to što u Vladi ne shvaćaju, očito shvaćaju sindikalni predstavnici obaju spominjanih sektora i može nas samo radovati njihova sve jača uzajamna solidarnost!

  Romano Krauth
  Ogranak Trnje
  Podružnica Zagreb

Imate li komentar?