Vlada najavom poreza ugrožava stabilnost sustava (video)

PREDSJEDNIK Hrvatskih laburista Dragutin Lesar prozvao je danas Vladu da je najavom poreza na kamate na štednju ponovno ugrozila stabilnost poreznog sustava.

“A jedna od najvećih zamjerki investitora upravo je da se u Hrvatskoj često mijenja porezni sustav”, poručio je Lesar u Varaždinu, koji je posjetio zajedno s kandidatima laburista za predstojeće izbore za Europski parlament.

Zapitao se zašto Vlada ne oporezuje kapitalnu dobit, odnosno dohodak od prodaje vrijednosnih papira na tržištu, s obzirom na to da je, ocijenio je, oporezivanje samo kamata na štednju nepravedno i postoji opasnost da na taj način dio kapitala izađe iz financijskog sustava.

Vladi je prigovorio i da je godišnji Plan upravljanja državnom imovinom donijela sa zakašnjenjem od šest mjeseci, istaknuvši da od milijun i dvjesto tisuća čestica građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu investitorima nije ponuđeno gotovo ništa.

“Očekivao sam barem 50 lokacija za potencijalne investitore uz naknadu od 1 kune, ali od toga ništa. Ponuđene su tek četiri lokacije – Kupari, Dragonera u Istri, Westgate i Sveučilište u Zagrebu te KBC Rijeka Zamet. Očito da se ne zna ponuditi”, rekao je Lesar.

“Laburisti imaju rješenje za javni dug”

Na prozivke premijera Zorana Milanovića da oporba ne nudi rješenja za javni dug, koji iznosi 30 milijardi eura, kazao je kako laburisti imaju konkretan prijedlog koji se temelji na monetarnom suverenitetu Hrvatske.

“Hrvatska narodna banka, koja ima 12 milijardi eura deviznih rezervi u stranim bankama, namiruje pet milijardi javnog duga Republike Hrvatske prema stranim vjerovnicima, a država tada duguje HNB-u s počekom od dvije godine uz maksimalnu kamatu od 2 posto. Time se smanjuje pritisak na državni proračun dvije do tri godine i podiže kreditni rejting države, što znači i manje kamate kod novih zaduživanja. Potrebne su male izmjene zakona i nadam se da me premijer Milanović razumije”, kazao je Lesar.

Komentirao posljednje ankete o rejtingu stranaka, rekavši da su laburisti jači za 0,1 posto, ali da ih je OraH pretekao na trećem mjestu rastući brže zbog glasova razočaranih SDP-ovaca. Dodao je da su u anketi za izbore za Europski parlament još uvijek treća opcija po rejtingu.

U Varaždinu su danas bili i kandidati stranke za Europski parlament Nikola Vuljanić, Monika Bogeljić, Sergej Dinić i Matija Feješ. “Građane najviše muči siromaštvo i nepravda. Borba protiv osiromašivanja građana i protiv nepravde naš je zadatak i u Europskom parlamentu, gdje se donose odluke koje uvelike utječu i na nas u Hrvatskoj”, poručio je Vuljanić.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/lesar-najavom-novog-poreza-vlada-je-opet-ugrozila-stabilnost-poreznog-sustava-/742159.aspx

| Broj posjeta: 535 |

Želite li komentirati? Objava: "Vlada najavom poreza ugrožava stabilnost sustava (video)"

Imate li komentar?