U pregovore o TTIP-u treba uključiti Sabor (video)

ZAGREB, 17. lipnja 2015. (Hina) – Desetero saborskih zastupnika iz različitih oporbenih klubova u srijedu je od Vlade još jednom zatražilo da u pregovore o Transatlantskom trgovinskom investicijskom sporazumu (TTIP) uključi Hrvatski sabor.

Riječ je o dijelu potpisnika interpelacije o radu Vlade u pregovorima o TTIP-u, koju je na inicijativu Hrvatskih laburista potpisao ukupno 21 zastupnik. Vlada se na tu interpelaciju očitovala prošlog tjedna, no potpisnicima smeta što je tek sada najavila da će izraditi studiju o mogućem utjecaju TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo.

“Nije jasno tko radi tu studiju i na temelju kojih zadanih parametara te što će se dogoditi sa studijom kad bude gotova, odnosno hoće li o njoj raspravljati Sabor ili je Vlada radi samo za svoje potrebe”, upozorio je Laburist Dragutin Lesar.

Vlada u očitovanju na interpelaciju kaže kako snažno podupire potpisivanje TTIP-a, no Lesar upozorava da Vlada pritom ne navodi nikakve razloge za takvu potporu sporazumu.

“Vlada navodi da se radi o jedinstvenoj prilici za izvoz, ali ne govori o mogućim problemima uvoza”, kazao je.

U odgovoru na interpelaciju, Vlada najavljuje da će u raspravu o sporazumu uključiti nevladin sektor, kako bi detaljno informirala javnost o tijeku pregovora i ciljevima koji se žele postići.

“Nadam se da se nisu šalili”, komentirao je Lesar, podsjetivši da Vlada ni Sabor nije informirala o “specifičnim stavovima RH” koje je iznosila na Vijeću Europske unije.

Upozorio je da je tekst do sada ispregovaranih poglavlja TTIP-a “još pod embargom čak i za europarlamentarce”, kao i da prošlotjedna rezolucija Europskog parlamenta dokazuje kako se ne pregovara samo o trgovini, nego i o vodoopskrbi, zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju.

“Rezolucija dokazuje kako su pregovori išli vrlo široko te kako nije riječ o klasičnom trgovinskom sporazumu”, ustvrdio je Lesar.

Reformistica Natalija Martinčević ne vjeruje da će Vlada kvalitetno sudjelovati u pregovorima o TTIP-u. “Teško da će Ministarstvo vanjskih poslova, čiji je to posao, kvalitetno pregovarati u ime hrvatskih građana, jer se radi o osobama koje su cijeli svoj mandat potrošile kako bi sebi osigurale posao u tim institucijama”, kazala je Martinčević.

Mirela Holy (OrAH) upozorava da je u pregovore o TTIP-u Vlada ušla bez analize koja bi dala odgovore o učincima sporazuma na hrvatsko gospodarstvo.

Upozorila je da su dosadašnji trgovinski sporazumi NAFTA i CETA rezultirale nižim standardom i raslojavanjem društva u svojim članicama, a uvjerena je da će slične rezultate imati i TTIP.

“Lažu svi koji kažu da je riječ o trgovinskom sporazumu, on govori i o socijali, zdravstvu i zaštiti okoliša i predstavlja opasnost za male i slabe ekonomije poput hrvatske”, uvjerena je Holy.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor ističe kako nije protiv jače suradnje s SAD-om, ali inzistira da ključnu ulogu u pregovorima ima Hrvatski sabor. “Sabor minimalno mora imati ulogu kakvu je imao u vrijeme deblokade i zatvaranja pregovora s EU, kada je raspravljao o svim važnim odlukama”, rekla je Kosor.

Napomenula je kako bi instrument koji multinacionalnim korporacijama omogućuje tužbe protiv država mogao značiti “urušavanje parlamentarne demokracije”.

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić i HSS-ov Branko Hrg zabrinuti su, pak, za budućnost hrvatske poljoprivrede, a posebno se protive zabrani označavanja zemljopisnog porijekla na prehrambenim proizvodima.

| Broj posjeta: 367 |

Želite li komentirati? Objava: "U pregovore o TTIP-u treba uključiti Sabor (video)"

Imate li komentar?