Tražit ćemo odgovornost vladajućih u slučaju RIZ-Odašiljači d.d.

Pred zgradom Vlade RH održan je prosvjed radnica i radnika RIZ-Odašiljača d.d. Povod prosvjeda bile su neistinite, sramotne i skandalozne izjave ravnatelja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladena Pejnovića kojima je obmanuo javnost o problematici RIZ-a.

Prosvjedom su radnici tražili ostavku ravnatelja DUUDI-ja Mladena Pejnovića, rješavanje zahtjeva radnika RIZ-a za realizacijom programa radničkog dioničarstva (ESOP), odnosno otkupa cijelog državnog portfelja od 64 posto i rješavanje 103 milijuna kuna duga države prema RIZ-u. Tražili su i da Vlada prestane zastupati interese građevinske mafije koja uništava radna mjesta u Hrvatskoj.

Više informacija o problematici RIZ-Odašiljači d.d. donosi Večernji list.

U ime Hrvatskih laburista – Stranke rada potporu prosvjedu radnika RIZ-Odašiljača pismom je dao zastupnik Mladen Novak:

“Povodom prosvjeda radnika RIZ Odašiljača u ime Hrvatskih laburista – Stranke rada izražavam punu potporu njihovim zahtjevima.

Apsolutno se slažemo s njihovim konstatacijama da je Zakon o upravljanju državnom imovinom štetan i opasan. Na to smo ukazivali i u raspravama prilikom donošenja ovog Zakona. Slažemo se i s tvrdnjom da je Mladen Pejnović iznošenjem određenih tvrdnji manipulirao hrvatskom javnošću. Zakonskim rješenjima koje Vlada usvaja onemogućava se uvođenje modela radničkog dioničarstva, iako se taj model pokazao uspješnim u nekoliko zemalja.

Upitno je za čije interese se ide s rješenjima koje uvijek rezultiraju privatizacijom državne imovine u poznatom scenariju. Prvo se lošim rukovođenjem politički postavljenog kadra tvrtke dovode u bezizlaznu situaciju, zatim određeni tzv. poduzetnici uskaču sa spasonosnim ponudama koje se svode na preuzimanje imovine, otpuštanja radnika, gašenje radnih mjesta i eventualnim obavljanjem tih istih poslova za državu ili javna poduzeća pod daleko nepovoljnijim uvjetima. Ova Vlada si je uzela za cilj privatizirati sve što je ostalo, kao da iza njihovog mandata mora ostati spaljena zemlja. Ako se već mora privatizirati zašto se ne prihvati ponuđeno rješenje radničkog dioničarstva?

Radnicima poručujemo da imaju našu potporu te da ćemo i dalje sa saborske govornice ukazivati na problem RIZ-Odašiljača i tražiti od izvršne vlasti da preuzme odgovornost i aktivno se uključi u traženje rješenja” – stoji u pismu potpore zastupnika Mladena Novaka.

| Broj posjeta: 1.307 |

Želite li komentirati? Objava: "Tražit ćemo odgovornost vladajućih u slučaju RIZ-Odašiljači d.d."

Imate li komentar?