Tireli: Zbog Šegona mora otići i Linić

Komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po kojoj je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon bio u sukobu interesa zbog kredita HBOR-a njegovoj tvrtki Facta Vera, te upućivanje DORH-a na istragu afere Pomoćnik, zastupnica Hrvatskih laburista Nansi Tireli u izjavi za portal Index.hr ustvrdila je kako u tom slučaju odgovornost treba snositi i ministar financija Slavko Linić jer ga je sam birao za prvog suradnika.

“Ja pokušavam biti objektivna i sve objasniti na jedan vrlo jednostavan način: ako svi u društvu snosimo odgovornost, onda odgovornost mora snositi i ministar Linić. Pogotovo što je ona sam izabrao Šegona. Nije mu ga nitko nametnuo. Ako se dobro sjećam kada su došli na vlast, svi su imali pravo birati sami svoje suradnike te su govorili da za svoje suradnike i odgovaraju. I sad je došlo vrijeme da Linić odgovara za svog suradnika. Neka to što su govorili sada i dokažu”, komentira za Index Tireli dodajući kako je slučaj Šegon školski primjer odgovornosti.

“Kazna od 40 tisuća? To je premala kazna. Treba se postaviti pitanje kolika je šteta nastala zbog toga što je Šegon bio na poziciji na kojoj je bio, institucije trebaju sada odraditi posao i mora se obavezno napraviti revizija svega što je on potpisivao i svih njegovih odluka.”, rekla je Tireli i dodala kako primjerice predstečajne nagodbe same po sebi nisu problem, već je problem što ih je radio jedan čovjek za kojega se utvrdilo da radi protupravne radnje. “Ako smo nekome dali alat u ruke, moramo provjeriti radi li nam dobro ili nas ubija.”, poručuje Tireli i dodaje: “Šegon je trebao kontrolirati pravednost, a upravo je to načelo on sam prekršio.”

“Linić zbog toga mora otići. Štitio ga je od samog početka, umjesto da je odmah provjerio sve činjenice i priznao grešku. On je cijelo tvrdio – sve je po zakonu. Nije mi jasno kako tako jednostavno možemo saznati da onaj tko prima socijalnu pomoć ima automobil određene vrijednosti, a ne možemo saznati koliko neki drugi u državi imaju vrijednu imovinu? Očito ima jednakijih pred jednakima i dok to ne riješimo neće se ništa promijeniti.”, zaključuje Tireli.

Izvor: Index.hr

| Broj posjeta: 600 |

Želite li komentirati? Objava: "Tireli: Zbog Šegona mora otići i Linić"

Imate li komentar?