Tireli: Zakonom ublažena agonija građana prevarenih u austrijskim Raiffeisen zadrugama (video)

ZAGREB, 17. rujna 2015. (Hina) – Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli izjavila je u četvrtak da će se kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i amandmane, koje će predložiti Laburisti, nastojati riješiti dugogodišnji problem hrvatskih građana zaduženima u Raiffeisen zadrugama.

“Izmjene zakona bar malo će ublažiti agoniju građana, korisnika kredita u Raiffeisen zadrugama”, rekla je Tireli na konferenciji za novinare.

Podsjetila je kako je još prije dvije godine ministru pravosuđa, ministru financija i glavnom državnom odvjetniku uputila pismo u kojem traži hitnu zaštitu korisnika kredita u Raiffeisen zadrugama te je izrazila zadovoljstvo što se došlo nadomak rješenja budući da su na dnevnom redu Hrvatskog sabora izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama.

Tireli navodi da će se kroz zakonske izmjene osigurati nadležnost hrvatskih sudova u sporovima, odgoditi ovrhe do okončanja postupka , a krediti koje su sklopile neovlaštene osobe proglasiti ništetnima.

“To smo uspjeli dogovoriti s izvršnom vlašću i nevladinim organizacijama”, rekla je dodavši da će amandmanom nastojati zaštititi i jamce čiji su žiro računi i dalje blokirani.

“Priča se počinje ‘otpetljavati’, ali nas još dosta toga čeka jer je u 20 godina puno ljudi ostalo bez svojih nekretnina i domova. To ćemo rješavati ubuduće”, rekla je Nevenka Dodig iz Udruge “Stop bank” koja okuplja oštećenike Raiffeisen zadruga.

Potpredsjednik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik osvrnuo se na poslovanje austrijskih banaka u Austriji, gdje su građane upozoravali na štetnost kredita u švicarskim francima, dok su u istodobno u Hrvatskoj takve kredite plasirali bez ikakvih obavijesti. “Zar ne bi trebao biti isti kriterij za sve komintente”, upitao je.

Možda je ovo dobar trenutak da se u financijske institucije u Hrvatskoj uvede više reda, zaključio je Pecnik.

| Broj posjeta: 507 |

Želite li komentirati? Objava: "Tireli: Zakonom ublažena agonija građana prevarenih u austrijskim Raiffeisen zadrugama (video)"

Imate li komentar?