Tireli otvorila Međunarodnu konferenciju posvećenu Konvenciji VE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Sabor, 21. listopada — Danas je u Hrvatskom saboru održana Međunarodna konferencija posvećena Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i Centra za žene žrtve rata ROSA.

Konferenciju je otvorila predsjednica Odbora Nansi Tireli, a u uvodnom se obraćanju uzvanicima obratila i gospođa Nela Pamuković, koordinatorica Centra za žene žrtve rata ROSA.

Usprkos usklađenosti hrvatskog zakonodavstva u području nasilja nad ženama i u obitelji s europskim zakonodavstvom, rezultati sprečavanja nasilja su poražavajući.

U posljednjih desetak godina 300 žena ubili su njihovi supruzi, partneri, sinovi ili članovi obitelji. Iako je taj trend u padu, samo prošle godine život je izgubilo 11 žena, a u prvom polugodištu ove godine tri žene. Ti su podaci izneseni na konferenciji o Konvenciji VE-a o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Hrvatskom saboru.

Zbog takvih je podataka nužno da Hrvatska što prije ratificira Konvenciju.

Konvenciju je otvorila laburistica Nansi Tireli

Nasilje nad ženama je najraširenije kršenje ljudskih prava u svijetu i to nas mora zabrinuti, poručio je predsjednik Sabora Josip Leko te izrazio uvjerenje kako će Hrvatska uskoro ratificirati Konvenciju.

Nasilje je zlo i sramota onoga tko zlo primjenjuje, a ne žrtve tog zla, i to treba osvijestiti, rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović.

Nasilje nad ženama je, kaže, duboko ukorijenjeno ne samo u hrvatskom društvu, nego u cijelom svijetu, a skala tog nasilja varira od zemlje do zemlje. Teška ekonomska situacija, upozorio je, potencira opasnost od nasilja. Ne smanjuje se, kaže, broj silovanja, koje je teško dokazati, posebno ako je riječ o ženama koje su u braku. Zbog srama i predrasuda u društvu žene ne prijavljuju nasilnike, a situacija je posebno teška na selu, upozorio je Josipović. Napomenuo je kako se u postupku u kojem se kažnjava nasilnik treba dokinuti sekundarna viktimizacija jer, ističe, sam je postupak na neki način novo poniženje za ženu.

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Flego poručio je kako bi nam trebalo biti stalo, ne samo do sanacije posljedica, već i do prevencije. Kada sam 2010. pisao prijedlog Rezolucije o borbi protiv nasilja u školama, otkrili smo na švedskom primjeru da prevencija stoji 150 dolara po učeniku, a da je direktna i indirektna šteta za društvo i sve sudionike između milijun i tristo i milijun i petsto tisuća dolara u radnom vijeku od 35 godina, rekao je Flego.

O važnosti ratifikacije i implementacije Konvencije sudionicima Konferencije govorio je Jose Mendes Bota, generalni izvjestitelj za borbu protiv nasilja nad ženama i politički koordinator Mreže parlamentaraca i parlamentarki pod nazivom „Žene slobodne od nasilja“. Posebno je naglasio kolika je važnost da se o nužnoj ratifikaciji govori u Hrvatskom saboru jer izgovorena obećanja čelnih ljudi hrvatske politike dobivaju veću i obvezujuću težinu.

Koliko je put od ideje da se nasilje još bolje prevenira, počinitelj sankcionira, a žrtva zaštiti preko potpisivanja do ratifikacije Konvencije dug govorila je Dubravka Šimonović , članica UN CEDAW Odbora i bivša supredsjedavajuća CAHVIO Odbora Vijeća Europe.

O važnosti ratifikacije Konvencije govorile su i Maja Munivrana Vajda koja je prezentirala studiju „Analiza usklađenosti zakonodavstva RH s Konvencijom VE „, Neva Tölle o iskustvima u zaštiti žena od nasilja s aspekta organizacija civilnog društva i Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih o ulozi i aktivnostima resornog ministarstva.

S obzirom da je Konferencija bila međunarodnog karaktera u panelu radnog naziva „Iskustva u procesu ratifikacije i zagovaranja za ratifikaciju Konvencije VE u različitim zemljama i na razini EU“ sudjelovale su: Tanja Ignjatović (Beograd), Nada Golubović (Banja Luka), Špela Veselič (Ljubljana), Savka Todorovska (Skopje), Maria Rösslhumer (Beč) i Colette Detroy (Brisel). Zaključeno je kako su iskustva svih zemalja vrlo slična uz neizostavnu ulogu nevladinih organizacija u lobiranju u parlamentima radi brže ratifikacije

| Broj posjeta: 526 |

Želite li komentirati? Objava: "Tireli otvorila Međunarodnu konferenciju posvećenu Konvenciji VE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji"

Imate li komentar?