Stotinu pedeset i pet laburističkih mandata

U protekla su se tri dana sve političke stranke u Hrvatskoj, obraćajući se građanima, proglasile pobjednicima lokalnih izbora. Svaka je stranka pritom koristila neku svoju metodu izračuna uspješnosti i tumačila pobjedu samo sebi znanim kriterijima.

Hrvatske laburiste – Stranku rada veliki je dio novinara i komentatora proglasio najvećim gubitnicima, a neki su otišli čak i toliko daleko pa su objavili kako nismo osvojili ni jedan mandat.

Nismo sazivali konferencije za medije i proglašavali i mi svoju pobjedu, već smo sačekali rezultate nadležnih izbornih povjerenstava koje ovom prilikom i iznosimo.

Na lokalnim izborima Hrvatski laburisti – Stranka rada osvojili su slijedeći broj mandata:

Županije – 40 mandata
Gradovi – 45 mandata
Općine – 49 mandata
GČ Zagreb – 21 mandat

UKUPNO: 155 mandata

Uspoređujući rezultate izbora na kojima smo kao Stranka participirali, koju god metodu izračuna upotrebljavali, vidljivo je da smo osvojili 5 do 6% mandata. Naši prvi izbori za Sabor 2011. godine rezultirali su s osvojenih 121.712 glasova birača (5,22%). Ove godine na izborima za EU Parlament osvojili smo 42.750 glasova (5,77%), a na lokalnim izborima županijske su liste dobile 89.620 glasova (5,28%).

Dva naša kandidata na načelnike u općinama Križ i Veliko Trgovišće još čekaju drugi krug izbora.

U ove smo lokalne izbore ušli bez ijednog svog mandata jer su nam ovo prvi izbori i ono što je najvažnije, izašli smo samostalno pa su ovo samo naši mandati, a ne mandati velikog ili manjeg broja koalicijskih partnera.

Na ovim smo izborima kao relativno nova politička stranka imali tri velika izazova:

– u svakoj smo županiji samostalno tražili povjerenje birača u odnosu na dva velika politička bloka, što nam je svakako otežavalo političku poziciju,

– većina naših kandidata (više od 90% njih) prvi su se puta pojavili u svijetu politike i borili se protiv jakih „brendiranih“ političkih imena, i

– cijelu smo kampanju proveli s toliko novaca koliko koštaju dva Vladina automobila.

Sagledavajući na ovaj način postignute rezultate na ovim lokalnim izborima izuzetno smo ponosni na svoje osvojene mandate jer ih ni s kim nismo dogovarali i zbog njih nismo morali napraviti nikakve kompromise u našoj zacrtanoj političkoj strategiji.

Samo na ovakav način osvojeni mandati garancija su svakom biraču da ćemo sve obećano i realizirati jer odgovornost preuzimamo samostalno.

Iskreno, sretniji bismo bili da smo osvojili 200 mandata.

| Broj posjeta: 1.547 |

2 komentara u "Stotinu pedeset i pet laburističkih mandata"

  1. Polako ljudi,

    Rim isto nije bio izgrađen za jedan dan.
    Laburizam je ideja vodilja i za tu se ideju valja boriti,čak i ako gubimo.
    Jer,bez radnika nema naroda,nacije.

  2. Da li su u zbroj mandata uključena i vijećnička mjesta osvojena po mjesnim samoupravama (gradskim četvrtima i mjesnim odborima)?
    Ne vidim ih, naime, na popisu.

Imate li komentar?