Stopa nezaposlenosti prešla psihološku granicu od 20% !!!

Svakog mjeseca, naša stručna suradnica za ekonomsku politiku Marija Hećimović prati i ažurira ekonomske podatke koje objavljuje HZZ. Sve te podatke u čitljivom obliku objavljujemo već mjesecima na ovom linku: https://www.laburisti.com/modules/mastop_publish/?tac=Slika_Hrvatske

Uz upravo objavljene podatke napominjemo:

Iako je broj nezaposlenih porastao samo za 2.033 važno je uočiti da je manji broj ukupno zaposlenih za 12.360. Prošlog mjeseca broj nezaposlenih porastao je za 14.533 (4,5%) a zaposlenih je bilo manje za 13.762. To dokazuje da se ne radi još o oporavku gospodarskih aktivnosti nego da je administracija HZZ pritisnuta da ažurnije briše iz evidencije nezaposlenih sve koji zbog povreda pravila HZZ trebaju izgubiti status i prava iz statusa nezaposlenosti (ne jave se redovito svaki mjesec do određenog datuma na evidenciju, odbiju ponuđeni posao, ne traže sami posao ili ga uopće ne žele i dr.).

Nitko još nije spomenuo stopu registrirane nezaposlenosti. U izvješću HZZ stoji da je za 0,6% veća od prošlomjesečne. To znači da sada iznosi 20,2%. Prešla je psihološku granicu od 20% i zbog tog se šuti. To je uz Španjolsku vjerojatno najveća stopa nezaposlenosti u Evropi trenutno.

Izvješće HZZ se radi nedopustivo neprofesionalno i u službi vladajuće politike. Skrivaju se sve brojke. Do u sitnice se razrađuju i opravdavaju manje bitne činjenice. Umjesto da se dade kratak suvisao pregled, kao što je to bio do nedavno na pola stranice, sad se na 3 stranice razglaba a zapravo ništa suvislo.

Nismo sigurni znaju li ti ljudi, ako već ne Premijerka, da je Državna statistika neovisna stručna funkcija, kao i Revizija i da netko Premijerki mora reći NE, jer Premijerka će ipak jednom otići.

| Broj posjeta: 1.531 |

3 komentara u "Stopa nezaposlenosti prešla psihološku granicu od 20% !!!"

  1. Dobro jutro vam želim.

    HZZ briše iz evidencije ljude koji se redovno ne javljaju jednom mjesečno već godinama. HZZ također u nezaposlene borji samo one koji su prijavljeni na zavod te koji ne zarađuju više od 1200 kn mjesečno.

    Kako HZZO osigurava nezaposlene neovisno od HZZ-a tako u većini sredina nema nikakve potrebe da se čovjekl javi na HZZ osim možda zbog mjesečne karte za prijevoz.

  2. Brojka koja se prikazuje o broju nezaposlenih nije ni približno točna ,već je puno veća a kao primjer navodim sebe i sina koji nismo u evidenciji HZZZ,naravno jer smo nakon određenog broja ne javljanja na HZZo jednostavno izbrisani iz evidencije.Da mi samo znati koliko nas je ovakvih (broj) u Hrvatskoj!?

  3. ma nevjerojatno, koliko im nije stalo do ljudi. pa mislim da kada bi se htjeli znati pravi podatci bilo bi puno jednostavnije prebrojati zaposlene pa bi odmah znali koliko ih je nezaposleno. mislim da je to puno realnije ( i tužnije) jer se treba gledati broj zaposlenih na ukupan broj stanovništva jer ionako ovi koji su mladi,stari ( i mladi penzioneri) ili nesposobni žive na račun ovih koji rade. ali istina nikada nije bila željena u Hrvatskoj, samo laž i obmana.tako da je njihov cilj da bude 4 500 000 penzionera i ostalo dijeca i 1000 zaposlenih i niti jedan nezaposleni i eto odlične statistike, blagostanje, 0% nezaposlenost.
    baba

Imate li komentar?