Što je građaninu Vedranu odgovorio laburist Branko?

Dobili smo upit Vedrana P. kojeg zbog aktualnosti prenosimo u cjelosti. U nastavku je i odgovor.

“Smatrate li da trebamo ući u EU sada kada smo (ne na koljenima) već potrbuške ležimo na podu? Kako ćete riješiti veliku nezaposlenost? Postoji li mogućnost da mlade obitelji sa prihodima od 9000 kn kupe stan i da budu kreditno sposobni i da nema lihvarskih kamata i da je valuta uvijek ali uvijek u KUNAMA bez promjenjive kamatne stope? Kako mislite riješiti korupciju u svim segmentima ponajprije u građevinskoj mafiji? Što mislite o susjedskim odnosima sa Slovenijom i što mislite je li prihvatljivo ovo što je Milanović učinio? Ne smatrate li da se ipak trebamo zatvoriti malo u sebe jer bi nam to možda donijelo napredak, a opet istovremeno biti otvoreni za prijedloge i kopiranje onoga sto je dobro za Hrvatsku? Kako ćete riješiti situaciju odljeva mladih mozgova iz Hrvatske? Odgovorite mi na ova pitanja iskreno, stvarno, realno i zdravog razuma i ja ću ući u vašu stranku (još mi nitko nije odgovorio na ovo)”.

Da, smatram da trebamo ući u EU. I to zbog jednog jedinog razloga; samo ujedinjene države moći će se suprotstaviti tzv. korporativnoj demokraciji. Naravno, ako to njihove vlade uopće žele. Laburisti će biti inicijatori promjena i u Hrvatskoj i u Europi. Danas je sve manja moć politike, odnosno država a sve veća moć korporacija. Nije pala proizvodnja u EU, već je proizvodnja preseljena na Istok a u državama poput nas je smišljeno uništena. Trebamo biti nukleus promjena.

Nezaposlenost je također politički a ne ekonosmki problem. Hrvatska je pretvorena u veliki šoping centar, bez proizvodnje, devastirana. Treba se okrenuti, slažem se, sebi, svojim ne malim mogućnostima. Pogotovo u poljoprivredi te prerađivačkoj industriji. Za to imamo kapaciteta. Ali nas u naumu priječi jaki uvoznički lobi povezan s HDZ-om i SDP-om.

Postoji mogućnost da mlade obitelji dobiju stanove po proizvodnim a ne “tržišnim” cijenama. I k tome uz niske kamate. Onih ušparanih dvije, tri tisuće kuna te će obitelji potrošiti na opremu stana, na školovanje, knjige… Povećati će se potrošnja a onda i proizvodnja.

Ako je u Zagrebu 10 do 15 tisuća neprodanih stanova treba sve njih oporezovati. Tu se slažem s Linićem. Znači da su ti prazni stanovi izgrađeni s prljavim, suvišnim novcem. Ti stanovi su javna štednja građevinske mafije. Ako država izgradi stan za 800 eura u Zagrebu, a može se izgraditi za taj novac, tada građevinska mafija neće tražiti 1500 eura po četvornom metru. Ali, pitanje je, surađuje li politika s građevinskom mafijom?! Laburisti će razmrsiti i taj čvor.

Sve međunarodne pregovore hrvatski pregovarači, od postanka države pa do danas, vode po vazalskom principu. Kako su se vlasti postavile prema ZERP-u? Jesu li ih zato glasači kaznili? Nisu. I Vi se još pitate za koga ćete glasati ili u koju stranku treba ući? Mislite da imate bolje od Laburista?! Pa, i J. Kosor je podlegla pritiscima. Podlegao je i Milanović. Oboje će, kad izgubimo sporove, pribijati na stup srama. S pravom. Radi se o izdaji interesa i države ali i – kada je Ljubljanska banka u pitanju – pojedinaca.

Trebamo se okrenuti svojoj proizvodnji i tržištu trećega svijeta. Iz tisuću razloga; najvažniji je što na tom tržištu možemo biti konkuretni.

Kad sve ovo prije nabrojano posložimo, tko će više odlaziti iz Hrvatske?!

Branko Vukšić
potpredsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada

| Broj posjeta: 1.232 |

1 komentar u "Što je građaninu Vedranu odgovorio laburist Branko?"

  1. Poštovani!
    Ući u EU i boriti se protiv korporativne demokracije? Pa sama Europska Unija je servis takve demokracije. EU je birokratska tvorevina za uhljebljavanje elite. Za iskorištavanje slabijih gospodarstava na račun jačih.
    Asocijacija u čijem se parlamentu zakoni ne donose nego se o njima samo raspravlja, asocijacija čije zakone donosi vojska činovnika na čelu s Vijećem ministara može biti sve, samo ne demokratska.
    Kada bi Hrvatska u Europskoj Uniji imala pravedan položaj u odnosu na ostale članice, da smo doživjeli da se pristupni pregovori vode otvoreno, da je rezultat referenduma “volja naroda”, a ne razrađena reklamna i marketinška strategija – prvi bih bio za udruživanje i savez država. Jedino što Hrvatska može dobiti u EU je još jedna stavka proračuna pod radnim nazivom članarina za EU. I ta članarina će svakako biti veća od priljeva novaca iz EU u Hrvatsku.
    Goran Jakić, Daruvar

Imate li komentar?