Sastojci čarobne formule Vlade RH za masovno iseljavanje

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić se hvali najnižom stopom nezaposlenosti, koja je usput rečeno direktna posljedica masovnog iseljavanja radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske. Istovremeno Božo Petrov, predsjednik Mosta, odlazi u drugu krajnost tražeći da se od EU traži odšteta za masovno iseljavanje iz Hrvatske.

Nije za čuditi se, to je samo odraz sveopće nebrige za radnike i njihove obitelji. S jedne strane Hrvatska ima lošu fiskalnu politiku, štetan i loš Zakon o radu i cijeli niz loših mjera i odluka Vlade Republike Hrvatske. S druge strane tu su visoka davanja, neodgovorno poslovanje mnogih poduzetnika, površni inspekcijski nadzori i manjak kontrole nad isplatama radnicima koje bi morala vršiti porezna uprava. Sve je to čarobna formula za odlazak radnika u zemlje EU koje garantiraju poštenu, redovito isplaćenu plaću, razumno radno vrijeme, plaćene prekovremene sate, bolovanje i godišnje odmore, te zaradu dostatnu za dostojanstven život radnika i njihovih obitelji.

Ne shvati li Hrvatska da se zakonski okviri i loša praksa moraju pod hitno promijeniti, ne shvatimo li da nije normalno da se poslodavac vozi u Porscheu, unatoč tomu što radnicima nije isplatio plaću te da nije u redu da menadžer zarađuje 20, 30 ili 40 puta više od radnika, ukoliko to nije opravdao ugovaranjem velikog posla za tvrtku, iseljavanje će se nastaviti i ostat ćemo na tome da će u državi raditi samo uredi državne uprave i ostalih institucija na državnim jaslama te tu i tamo poneki trgovački lanac.

| Broj posjeta: 46 |

Želite li komentirati? Objava: "Sastojci čarobne formule Vlade RH za masovno iseljavanje"

Imate li komentar?