Samo vi pušite… ili bolje ne?

Kome smeta hrvatska brodogradnja? Doživljava li se njezin opstanak kao ugroza od strane vladajućih? Kako je moguće da država utroši proračunska sredstva  u brodogradnju i zatim ne vodi računa kako se ona troše? I zbog čega se brodogradilišta uvijek dovode na rub stečaja pa zatim država poput konjice uz fanfare i tiskovne konferencije doda još novaca upravama koje su se već iskazale u nesposobnosti?

Na mnoga od tih pitanja danas smo dobili odgovor. Jer, kada vam ministar zdravstva kao glavni uzrok svih problema u zdravstvu istakne brodogradilišta a kao rješenje navede trošarine na cigarete i alkohol, ne možete se ne prisjetiti nekih poduzetnih privatnika koji su početkom ovog stoljeća na upaljače štampali reklamne poruke koje su glasile “Vi samo pušite, ostalo je naša briga…”. I uistinu, ti su se poduzetnici bavili istim poslom kojim se bavi hrvatska vlast – razlika je u tome što se u njihovom slučaju radilo o poštenim pogrebnim poduzećima dok s druge strane imamo podmuklo skrivene grobare hrvatskog društva koji bezobzirnošću i cinizmom ne samo da pokapaju građane ove zemlje već žele sve uvjeriti da su upravo građani krivci za sve to. Pa su sada radnici u brodogradnji ne samo krivi za to što je država dopuštala (planski ili zbog nemara) bacanje državnih novaca do te mjere da nije bila vrijedna niti imenovati svoje predstavnike u nadzorne odbore brodogradilišta, već i za probleme u zdravstvu a uskoro će vjerojatno biti krivi i za migrantsku krizu i krvavo sunce.

Hrvatski laburisti nemaju namjeru upasti u zamku skretanja pozornosti sa onoga što je glavna tema hrvatske brodogradnje –  neodgovornost Vlada koje su dozvolile (ili organizirale) da se proračunska sredstva preko nesposobnih uprava preliju u nečije džepove. Nemojmo dopustiti da se fokus odgovornosti sa onih koji su uzročnici preusmjeri na žrtve, nemojte pušiti priče kako su radnici glavni krivci za sadašnje stanje brodogradnje. Dopustite li da vam serviraju takvu verziju događaja, poruka izrečena riječima “Vi samo pušite, ostalo je naša briga” postati će surova stvarnost ove zemlje.

O svemu ovome, ali još i više o rješenjima za koje smatramo da mogu hrvatsku brodogradnju dovesti na održivu razinu, govoriti ćemo na tiskovnoj konferenciji koju ćemo održati tijekom idućeg tjedna. Na njoj biste trebali dobiti informacije koje će vam pomoći da realnije i smislenije odgovorite na neka od pitanja koje smo ovdje spomenuli.

| Broj posjeta: 109 |

Želite li komentirati? Objava: "Samo vi pušite… ili bolje ne?"

Imate li komentar?