RJEŠENJE reforme izbornog zakonodavstva

Vladajućem SDP-HDZ tandemu godinama su puna usta promjene izbornog sustava. No, čini se da je i najvećim optimistima postalo jasno da te stranke nemaju namjeru mijenjati izborno zakonodavstvo na način uvažavanja zahtjeva stručnjaka i građana. Mi u Hrvatskim laburistima kažemo da je dosta te zahtjevamo promjenu izbornog sustava, a nakon održane javne rasprave predlažemo rješenje. Na vladajućima je da ga stavi na dnevni red Sabora gdje će ga nakon održane rasprave, nema sumnje, odbiti. Uplašeni rererendumom Željke Markić možda i neće.

Hrvatskoj hitno treba ‘mini reforma’ izbornog zakonodavstva te uvođenje preferencijalnog glasovanja, suglasila se većina pravnih stručnjaka s područja izbornog zakonodavstva na okruglom stolu koji su u Hrvatskom saboru organizirali Hrvatski laburisti.

>> OKRUGLI STOL Pravni stručnjaci složni – Hrvatskoj treba reforma izbornog zakonodavstva (video)

Šanse za uspjeh izborne reforme direktno ovise o snazi i energiji koju će imati koalicija određenih političkih stranaka, nevladinih organizacija, građanskih inicijativa i akademske zajednice i s kojom će krenuti u političku borbu protiv SDP-a i HDZ-a, dvaju autoritarno organiziranih i vođenih, nedemokratski strukturiranih i samodovoljnih političkih stranaka koje priječe demokratizaciju političkog procesa u Hrvatskoj.

>> BERTO ŠALAJ Zašto su nam potrebne promjene izbornog zakonodavstva i kako ih pokrenuti?

Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisano je da izborne jedinice moraju biti formirane tako da broj birača u pojedinoj IJ nije veći/manji od 5% od prosjeka i da se mora voditi računa o cjelovitosti lokalne i regionalne samouprave.

Unatoč toga Zakonom o izbornim jedinicama formirano je deset IJ, odstupanja u broju birača je čak 15% a neke su županije (PGŽ, SD) rascijepljene u dvije a Grad Zagreb čak u četiri IJ. U svakoj IJ bira se 14 zastupnika. Takve IJ ugrožavaju poštenu izbornu utakmicu i dovode u pitanje jednakost biračkog prava. Na to je upozorio i Ustavni sud.

Evo rješenja: Hrvatska podijeljena u 6 IJ, čuva se cjelovitost županija i Grada Zagreba, broj zastupnika ovisi o broju birača (od 20 do 26) a odstupanje u broju birača nije veće od 3,6%.

I, naravno, uvođenje preferencijalnog glasovanja – svaki birač ima tri preferencijalna glasa.

>> Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (pdf)

Laburisti - izborne jedinice

Laburisti - izborne jedinice

| Broj posjeta: 990 |

Želite li komentirati? Objava: "RJEŠENJE reforme izbornog zakonodavstva"

Imate li komentar?