Reorganizacija podružnica i ogranaka, Nenad Pleše novi zastupnik, Lesaru povjerenje Nacionalnog vijeća

U subotu, 15. lipnja u Zagrebu je održana 11. sjednica Nacionalnog vijeća Stranke. Očekivano, prva sjednica nakon lokalnih izbora bila je prvenstveno posvećena analizi rezultata i donašanju odluka.

Prvi je dio sjednice otvorio predsjednik Lesar osvrnuvši se objektivno i kronološki na postignute izborne rezultate i svemu što je prethodilo samim izborima. Kritički se osvrnuo na učinjene propuste, nepoštivanje naputaka i nespremnost pojedinaca na samokritičnost. Uvažavajući mladost Stranke, specifičnost svake sredine, broj listi i koalicija, političku neprepoznatljivost naših kandidata za gradonačelnike, načelnike i župane, kao i imena na listama za županijske skupštine ne možemo biti zadovoljni iz jednostavnog razloga što su postizborne analize pokazale koliko smo ostvarili, a koliko smo propustili i što smo sve mogli da smo pojedine stvari odrađivali drugačije, politički i profesionalnije.

Kako i priliči svakom iole ozbiljnom i savjesnom političaru dao je članovima Nacionalnog vijeća svoj mandat na raspolaganje i pristupilo se tajnom glasanju u kome su članovi Nacionalnog vijeća iskazali povjerenje predsjedniku.

Drugi dio analize odradili su predsjednici podružnica koji su u osvrtu na učinjeno, neki sa više, drugi sa manje, a treći sa nimalo samokritičnosti ocijenili postignute rezultate. S obzirom na to da se ipak iskristaliziralo nekoliko „uskih grla“ Nacionalno je vijeće donijelo i nekoliko odluka.

Tako su se zadužili predsjednici podružnica da poduzmu aktivnosti kako bi se stvorili uvjeti za osnivanje novih ogranaka u svim gradovima i općinama u kojima smo ostvarili dobre izborne rezultate, a u kojima nemamo svoje ogranke, te da u roku od 90 dana Predsjedništvu Stranke predlože kandidate za povjerenike.

Zbog loših rezultata na izborima, te zbog nepostojanja uvjeta za kvalitetniji daljnji rad, na prijedlog predsjednika podružnica i Predsjedništva raspustilo se 12 ogranka. Nadalje, raspušteno je i 12 ogranka koji nisu sa svojim listama izašli na izbore za općinska odnosno gradska vijeća. Vijeće je prihvatilo ocjene predsjednika podružnica i Predsjedništva Stranke da se raspuštanjem tih ogranaka i imenovanjem povjerenika, s novim ljudima mogu obnoviti raspušteni ogranci na kvalitetnijim osnovama.

Isto tako na prijedlog predsjednika podružnica i Predsjedništva zadužuju se predsjednici 57 ogranaka koji su na lokalnim izborima ostvarili rezultat manji od 5% da u roku od 30 dana sazovu izvanredne Skupštine svojih ogranaka na kojima su predsjednik, tajnik i članovi Izvršnih odbora dužni svoje mandate staviti na raspolaganje članovima.

U 10 ogranaka slijede izvanredne izborne skupštine zbog ostavci predsjednika ili većine članova izvršnog odbora.

Zbog istih razloga predsjednici podružnica dužni su u roku od 60 dana sazvati izvanredne Skupštine u 5 županijskih podružnica a u jednoj je već odlukom Izvršnog odbora sazvana izvanredna izborna skupština zbog ostavke predsjednika. Vijeće je ocijenilo da se samo na taj način pitanje odgovornosti za slabije rezultate mora analizirati u ograncima i podružnicama i članovima Stranke omogućiti da neposredno odluče i o odgovornosti svih tijela ogranka ili podružnice.

U podružnici Grada Zagreba slijedi odlukom Predsjedništva sazivanje izvanredne izborne skupštine jer su članovi svih tijela podružnice podnijeli ostavke.

Zadovoljstvo zbog 134 osvojena vijećnička mjesta, 2 načelnika i 5,33% glasova za županijske liste ipak ne daju pravo svima onima koji kampanju za lokalne izbore 2013. nisu odradili profesionalno i politički korektno da razloge svojih slabijih rezultata traže isključivo izvan ogranaka i podružnica. Samokritičnost i snošenje odgovornosti neizostavni je dio svakog političara pa stoga odluke koje je na svojoj sjednici donijelo Nacionalno vijeće samo su dio dugoročnog jačanja i Stranke.

U nastavku sjednice članovi Nacionalnog vijeća, zbog odlaska saborskog zastupnika Nikole Vuljanića na dužnost člana EU Parlamenta, odlučili su da ga u Hrvatskom saboru zamjeni kolega Nenad Pleše iz Delnica.

Kooptirana su i dva nova člana u središnja tijela Stranke, Nevio Svilar iz Zagreba za Sud časti i kolega Željko Grupković, također iz Zagreba, u Nadzorni odbor Stranke.

Vijeće je donijelo i odluku da u slučaju spriječenosti, predsjednika Stranke zamjenjuje potpredsjednik Zvonimir Međeral.

Na kraju, svim izabranim načelnicima i vijećnicima želimo da dobivene mandate iskoriste za dobrobit građana koji su im iskazali povjerenje,u duhu i načelima laburističkih ideja.

Nansi Tireli

| Broj posjeta: 1.845 |

Želite li komentirati? Objava: "Reorganizacija podružnica i ogranaka, Nenad Pleše novi zastupnik, Lesaru povjerenje Nacionalnog vijeća"

Imate li komentar?