RADNIŠTVO NA IZDISAJU Laburisti protiv izmjena Zakona o radu! (video)

OSIJEK, 4. rujna 2013. (Hina) – Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Zlatko Tušak izjavio je danas da predložene izmjene Zakona o radu smanjuju prava radnika i dovode ih u nepovoljniji položaj, dok prvenstveno pogoduju poslodavcima, tako da bi u slučaju njihova prihvaćanja u Hrvatskoj polako nestao srednji sloj.

Tušak je na konferenciji za novinare iznio primjedbe na šest predloženih izmjena, među kojima i na otkaz ugovora o radu ako radnik ne prihvati manju plaću, jer će u strahu da zadrže radno mjesto radnici pristajati na manju plaću, a njihova socijalna situacija bit će sve gora.

Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Mladen Novak smatra da takav prijedlog Zakona o radu znači dodatno smanjenje pravne sigurnosti hrvatskih radnika. On pretpostavlja da će većina poslodavaca zlupotrebljavati predloženu mogućnost preraspodjele radnog vremena, odnosno da višak radnih sati neće plaćati kao prekovremeni rad, već kao preraspodjelu.

Predsjednik stranke Dragutin Lesar ustvrdio je da će takav Zakon o radu biti poguban za hrvatske radnike, a na upit hoće li ih pokušati osporiti ustavnom tužbom, kazao je kako će pričekati završetak pregovora sindikata, poslodavaca i Vlade, te donijeti odluku kada se vidi završna varijanta zakona.

Na zamolbu da komentira zbivanja oko postavljanja latinično-ćiriličnih ploča u Vukovaru Lesar je odgovorio kako osuđuje svako nasilje, bez obzira tko ga provodi, i iz kojih motiva. U Hrvatskoj je na sceni “puzajuća ideološka revolucija” kojom su od ožujka SDP i HDZ unijeli razdor, s temama poput gay brakova, zdravstvenog odgoja, vjeronauka u školama, europskog uhidbenog naloga, a sada i s ćirilicom u Vukovaru.

To rade zato što se Milanović samo na ovim temama može deklarirati kao ljevičar, a Karamarko kao desničar, jer na gospodarskim i socijalnim temama među njima nema nikakvih razlika i prijepora, pa im je trebala ta točka različitosti na ideološkim svjetonazorskim temama, i da bi tako zamaglili gorku socijalnu zbilju“, ocijenio je Lesar.

Dodao je kako može shvatiti motive prosvjednika, ali ne može razumjeti one koji, u ime hrvatstva, razbijaju ploče na kojima je hrvatski grb i natpis Republika Hrvatska, i koji misle da se nasiljem taj konflikt može riješiti.

(Hina)

Dragutin Lesar / Foto: Davor Pongračić / CROPIX ‘Ideološkim ratovanjem zamagljuje se jadno socijalno stanje’

Na ekonomsko-gospodarskim temama SDP i Milanović s jedne strane te HDZ i Karamarko s druge, provode istu bijednu socijalnu politiku, kaže Lesar

Hrvatskim laburistima tri su područja u Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka prijedloga Zakona o radu potpuno neprihvatljiva. Kako su u Osijeku iznijeli saborski zastupnici Zlatko Tušak i Mladen Novak laburisti se protive uvođenju posebne vrste otkaza ugovora o radu, ako radnik ne pristane na manju plaću te produžavanju vremena za ustupanje radnika preko agencije za privremeno zapošljavanje i umanjenje plaće radnicima kada nisu ustupljeni.

– Također, neprihvatljivo nam je i u slučaju nezakonitog otkaza smanjene novčane štete radniku, ako mu nije prihvatljiv nastavak rada kod poslodavca – dodali su laburisti. Stranački predsjednik Dragutin Lesar, na novinarski upit odgovorio je, kako ne smatraju ni da će ustavna tužba, ako prijedlog novog Zakona o radu bude usvojen, polučiti rezultate.

– Pratit ćemo tijek razgovara i odlučiti što dalje. U ovom trenutku raspolažemo samo riječima i istinom – zaključio je. Osvrčući se na aktualnu situaciju u Vukovaru, odgovorio je da osuđuje svako nasilje.

– Jesen je, ljudi trebaju novac, i treba im se ideološkim svjetonazorskim ratovanjem zamagliti jadno socijalno stanje – odgovorio je te dodao kako laburisti imaju svoj stav o svakoj temi, ali one za njih nisu primarne kao gospodarsko ekonomske.

– Na ekonomsko-gospodarskim temama SDP i Milanović s jedne strane te HDZ i Karamarko s druge, provode istu bijednu socijalnu politiku i tu se ne svađaju u ničemu stoga im je trebala ta točka o ideološki različitim temama – objasnio je Lesar.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/ideoloskim-ratovanjem-zamagljuje-se-jadno-socijalno-stanje-clanak-608222

| Broj posjeta: 1.004 |

Želite li komentirati? Objava: "RADNIŠTVO NA IZDISAJU Laburisti protiv izmjena Zakona o radu! (video)"

Imate li komentar?