Radnici MUNDUSA prosvjednim perfomansom obilježili obljetnicu tvornice u stečaju

Dok je javnost ogorčena bizarnim odlukama pravosuđa u slučajevima bake Minke i bivše glasnogovornice MUP-a Ljube, prešućuje se velika vjerojatnost da je u dioničarskom društvu Mundus iz Varaždina djelovala zločinačka organizacija.

Sumnjiva privatizacija, gubitak radničkog odmarališta u Makarskoj, prodaja i otuđenje nekretnina u Varaždinu, Makarskoj, Prelogu, Osijeku, Ivanić-Gradu, Vukovaru, Homecu (SLO), Čapljini (BIH), osnivanje 9 društava s ograničenom odgovornošću, nestanak milijun kuna u gotovini iz upravne zgrade, dugogodišnje neplaćanje obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, dugovi preko 300 milijuna kuna, izjave članova Nadzornog odbora da ništa nisu znali, samo su dio nerazjašnjenih pitanja.

Koliko ima istine u prethodno navedenome najvjerojatnije nikada nećemo doznati. Mundus i njegovih devet povezanih društava završilo je u stečaju, a 430 radnika na burzi rada.

Obilježavanjem 120 godina od osnivanja Mundusa željeli smo ponovno upozoriti javnost na ogromnu štetu koja je učinjena radnicima i varaždinskom gospodarstvu.

Radnici MUNDUSA prosvjednim perfomansom obilježili obljetnicu tvornice u stečaju

Da nije prošle godine pao u stečaj MUNDUS bi sada slavio 120 godina postojanja

Desetak bivših zaposlenika Mundusa sinoć je na neobičan način proslavilo 120. rođendan svoga posrnulog kolektiva upalivši svijeće pod osmrtnicom Mundusa. Simbolički su izrazili svoje negodovanje nad nezasluženom smrću ovog negdašnjeg drvoprerađivačkoga giganta. Potporu su im pružili i članovi Hrvatskih laburista – Stranke rada na čelu sa županijskim predsjednikom Sinišom Miličićem. Miličić je kao dugogodišnji sindikalist dobro upoznat sa svim pretvorbenim anomalijama koje su doveli Mundus do uništenja.

Mundus nije doživio svoj 120 rođendan

-Nekada poznata tvornica namještaja koncem 1991.g zapošljavala je preko 1300 radnika i takva je predstavljala okosnicu privređivanja i zapošljavanja u županiji. Nažalost, samo 430 radnika preživjelo je sve pretvorbene ekshibicije bivših uprava. Sredinom prošle godine pokrenut je stečaj a preostali zaposlenici su završili na burzi. Iza Mundusa ostala je slava stoljetnih proizvodnih uspjeha, ali i gorčina posljednje generacije zaposlenika koji su ostali uskraćeni svojih elementarnih prava – tvrdi predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata Siniša Miličić.

U prigodnom govoru ponovio je javno dostupne podatke o velikoj pljački koja je ostala nekažnjena.

-Završni čin tragedije Mundusa započeo je 1992.g kada je formalno provedena privatizacija tako što su Josip Koščak, Ambrozije Krišto, Josip Ivanuša i Rudolf Levanić zaključili s Fondom ugovore, prema kojima svaki na ime dokapitalizacije ulaže 900.000 DM. (Tadašnja prosječna plaća bila je 150 DM!). Dioničari su uzeli kredite inozemnog partnera. O kreditima tijekom revizije nisu dobiveni podaci. Društvo nije ostvarilo ciljeve propisane odredbama Zakona o privatizaciji. Poslovanje Mundusa krenulo je nizbrdo pa su vlasnici dioničarskog društva osnovali devet povezanih društava radi izbjegavanja plaćanja obaveza. Sva su društva bila bez značajnije imovine, poslovala su negativno i završila u stečaju 2011. godine. Najgore su prošli radnici koji nisu dobili otpremninu po godinama staža jer su prelazili iz jednog povezanog društva u drugo a da praktički nisu napuštali isti radni stol. Nisu ni dobili plaću za otkazni rok, a njihova plaća nikada nije bila viša od minimalca od 2.100 kuna, dok su bivši direktori dobili i plaće i 50% svih prijavljenih potraživanja u stečaju – zaključuje Miličić ovu tužnu priču.

Marina Dubravac je za 25 godina rada u Mundusu promijenila čak sedam poslodavaca a da nije napustila tvornicu. Uprava ju je selila iz jednoga društva u drugo tako da su joj prilikom isplate otpremnina priznate samo 11 zadnjih godina staža.

Zastrašujući dug

-Možemo sa sigurnošću reći da Mundus d.d. zajedno s 9 povezanih društava duguje preko 300.000.000 kuna! Ova zastrašujuća brojka dobivena je zbrajanjem svih dugovanja firme i potraživanja vjerovnika a proistekla je iz dugogodišnjeg neplaćanja doprinosa i poreza. Kratkoročne obaveze Mundus d.d. na dan 31.12.2011. godine iznosile su 195 milijuna kuna. A što se tiče radnika oni su i ovdje izvukli deblji kraj. Radnicima su isplaćene naknade plaća i polovina otpremnine iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca i to tri minimalne plaće i pola otpremnine. Jedna plaća na koju imaju pravo na ime otkaznog roka nakon otvaranja stečaja nije im isplaćena zbog nedostatka sredstava – tvrdi Miličić i najavljuje nove akcije koje će skrenuti pozornost na ovu sramotnu epizodu privrednoga kriminala koji je bio sustavno planiran i proveden do kraja. Budući da pretvorbeni kriminal ne podliježe zastari, možda je krajnje vrijeme da pravosudni organi pokrenu temeljitiju istragu o svim malverzacijama u Mundusu koje su tako bolno pogodile tisuće obitelji varaždinskoga kraja.

Kratka povijest

Mundus je osnovan 1892. godine, a tvornica je započela proizvodnju namještaja u stolarskom pogonu u Slanju kraj Ludbrega. 1905. godine pogon je preseljen u Varaždin, a 1910 godine otkupljuje ju tvrtka Mundus pod čijim imenom posluje do završetka drugoga svjetskog rata. U razdoblju 1945. – 1992. godine posluje pod nazivom Florijan Bobić i Mundus Florijan Bobić, a od 1992. godine, po izvršenoj pretvorbi i privatizaciji, posluje pod tvrtkom Mundus d.d. Varaždin.

Krađa milijun kuna

30. ožujka 2004. u noći nepoznati je počinitelj provalio u poduzeće »Mundus«, priopćila je varaždinska policija. Provalnik je ušao u prostoriju u kojoj se nalazila metalna blagajna i iz nje je ukrao oko milijun kuna. Lopovi nikad nisu otkriveni.

Tko je dobio lovu?

Vjerovnicima Mundus d.d. u stečaju priznata su potraživanja u iznosu od 179.996.841 kunu

9 zaposlenih u Mundus d.d. prijavilo je svoja potraživanja koja su im i priznata, a najviše potražuju

Konjević Franjo – 179.557,99 (direktor Mundus d.d.),

Koščak Josip – 98.490,22 (bivši direktor Mundus d.d.),

Ivanuša Josip – 91.701,76 (bivši direktor Mundus d.d.),

Istima je isplaćeno 50% potraživanog iznosa.

| Broj posjeta: 1.164 |

Želite li komentirati? Objava: "Radnici MUNDUSA prosvjednim perfomansom obilježili obljetnicu tvornice u stečaju"

Imate li komentar?