Radna mjesta uništili vagabundi iz financijskog sektora (video)

“Nije Zakon o radu uništavao radna mjesta ni u Hrvatskoj ni u Europi nego su radna mjesta uništili vagabundi iz financijskog sektora koji su proizveli, produžili i stvorili ovu krizu. A iz podataka o ostvarivanju dobiti velikih kompanija unazad 4 godine vidljivo je da nikada veću dobit nisu imali nego u godinama krize” – istaknuo je Dragutin Lesar na početku saborske rasprave na temu Zakona o radu.

>> Poslodavci fingiraju nezadovoljstvo novim ZOR-om (video)

>> Nećemo dati da se još više ucjenjuje radnike!

Unatoč tome što nije u potpunosti usuglašen sa sindikatima i poslodavcima, vladajući su odlučili donijeti novi Zakon o radu. O njemu se pregovaralo više od godinu dana, no do dogovora sa socijalnim partnerima nije došlo. To je, uvjeravao je jutros na početku saborske rasprave ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, dokaz da je zakon interesno izbalansiran.

Lijepih riječi na račun Zakona o radu nije imao Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. ‘Olakšavanjem otpuštanja i tobože zapošljavanja ne otvaraju se nova radna mjesta, omogućava se tek zamjena radnika. Kojih? Starijih, bolesnijih, s puno ili više djece, naročito ako se radi o ženama čija djeca češće pobolijevaju ili kako ih kapitalisti nazivaju nekonkurentnom radnom snagom. I samo će doći do zamjene tih kategorija s drugim koji, s obzirom na to da smo im nametnuli pravilo da je privilegija imati radno mjesto, prihvaćaju nepovoljnije uvjete rada od onih koji su sada zaposleni’, kaže Lesar.

Tezu da je ZOR prepreka ulaganjima laburist Branko Vukšić nazvao je “najvećom podvalom”.

“To je laž, vaša vlada je najveća prepreka, jer niste stvorili okvire koji bi omogućiili ulaganje”, rekao je Vukšić, optuživši Vladu da je “sljedba neoliberalnog kapitalizma”.

Njegov stranački kolega Dragutin Lesar optužio je Hrvatsku udrugu poslodavaca da hini nezadovoljstvo predloženim zakonom kako bi olakšala njegovo donošenje.

“HUP pokušava pomoći Vladi. Oni su itekako zadovoljni ovim zakonom, a dokaz je to što u Sabor nisu uputili ni jedan amandman”, rekao je Lesar.

Ustvrdio je i da će lakše otpuštanje najviše pogoditi teško zapošljive skupine.

“Tvrdi se da se olakšavanjem otpuštanja omogućuje i lakše zapošljavanje, odnosno zamjena radnika. Kojih? Starijih, bolesnijih, s više djece, naročito ako se radi o ženama čija djeca češće pobolijevaju ili, kako ih kapitalisti nazivaju, nekonkurente radne snage”, ustvrdio je.

>> Fonogram

Izvor: (Uredništvo, Tportal, SD)

| Broj posjeta: 674 |

Želite li komentirati? Objava: "Radna mjesta uništili vagabundi iz financijskog sektora (video)"

Imate li komentar?