Privatizacija zdravstva je opasnost za zdravlje građana (video)

Predstavljanje “REFORME ZDRAVSTVA kakva bi trebala biti” u Zagrebu

Hrvatski laburisti organizirali su javnu tribinu 16. travnja 2015.g., na kojoj je nezavisni stručnjak Dražen Gorjanski, dr.med. predstavio reformu zdravstva, kakvu je priželjkuju hrvatski građani i za kakvu se zalažu Hrvatski laburisti – Stranka rada.

Uvodnu riječ je dala Predsjednica stranke gđa. Nansi Tireli, a dr. Gorjanskog je predstavio njegov sugrađanin, Potpredsjednik stranke Prof. Jaroslav Pecnik. Tribinu je moderirao Stipe Drmić, dr.med., predsjednik Odbora za zdravstvo i soc. skrb Hrvatskih laburista-Stranke rada.

Dr. Gorjanski je dijagnosticirao sve probleme javnog zdravstva, od strukturnih problema poput necjelovitosti, monopola privatnog nad javnim zdravstvom, nerazumnog i prevelikog broja bolnica, prekomjernog broja nemedicinskih djelatnika, političkog uhljebljivanja te poteškoća sa strane lošeg upravljanja, stranačkog rukovođenja, korupcije, nepotrebne zdravstvene potrošnje i ukazao je na negativne zdravstvene ciljeve.

Prema njegovim riječima, javno zdravstvo je rascjepkano, pojedini djelovi su privatizirani, a zatim se preko privatnih posrednika usluge skuplje naplaćuju od javnog zdravstva. Ukoliko se nastavi daljnji trend privatizacije doći će do ugrožavanja javnog zdravstva i dovođenja zdravlja i života građana u pitanje.

Ponudio je i potrebnu terapiju za zdravstveni sustav u vidu dvije velike reforme, u bolničkom sustavu te u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uz odvajanje privatnog od javnog te depolitizacije sustava.

Ukoliko se zdravstvo privatizira, djelu građana prijeti osiromašenje i osobni bankrot što je u koliziji s primarnom funkcijom zdravstva i dvostrukom solidarnošću.

Hrvatski laburisti podržavaju očuvanje javnog zdravstva, kao nacionalnog interesa te se suprostavljanju nekritičnoj privatizaciji javnih resursa koja ugrožava zdravlje hrvatskih građana.

Više o reformi zdravstva možete pročitati ovdje. (SD)

| Broj posjeta: 481 |

Želite li komentirati? Objava: "Privatizacija zdravstva je opasnost za zdravlje građana (video)"

Imate li komentar?