Prijedlog novog Zakona o knjižnicama – ugrožavanje temelja demokracije u Hrvatskoj

Hrvatski laburisti – Stranka rada oštro osuđuju nasilno nametanje prijedloga novog Zakona o knjižnicama, unatoč snažnom protivljenju stručne knjižničarske zajednice.  Prijedlogom zakona unazađuju se standardi struke postignuti u proteklih 30-ak godina, umjesto da se omogući razvoj i struke i ustanova.  Knjižnice su javne ustanove koje svakodnevno uslužuju veliki broj građana Hrvatske svih socijalnih kategorija i svih dobnih skupina,  ustanove koje su nužne za razvoj demokratskog društva kroz osiguranje pristupa informacijama, znanju, razonodi, osobnom razvoju svakog građanina. Takve ustanove treba poticati i jačati, osobito unutar javnog sektora, dok dostupnost knjižničnih usluga treba širiti, a ne zakonom omogućavati nejasne i nedorečene oblike privatizacije ovog segmenta javnih usluga te nametati deprofesionalizaciju struke.

Ministarstvo kulture  je bez valjanog obrazloženja odbilo većinu prijedloga pristiglih od strane stručne zajednice na e-savjetovanje, te se oglušilo na peticiju kojom knjižničari traže povlačenje Prijedloga Zakona o knjižnicama iz procedure.

Hrvatski laburisti – Stranka rada podupiru nastojanja Hrvatskog knjižničarskog društva u borbi za očuvanje digniteta knjižničarske struke te apeliramo na kolege političare, osobito saborske zastupnike i članove nadležnih saborskih odbora, da se pobliže upoznaju s ovom problematikom i zaustave daljnju proceduru donošenja zakona.

Vladi poručujemo: umjesto da se ugledate na Trumpa, ugledajte se na kolege iz Europske unije, gdje se u brojnim zemljama jačaju javne knjižnice kako bi bile središta znanja i tehnologija u svojim zajednicama.

Knjižnice i knjižničari nužni su ne samo za očuvanje naše pisane baštine, već i za omogućavanje pristupa informacijama i znanju svim građanima, bez obzira na socijalni status. Bez takvih javnih ustanova, ugroženi su sami temelji demokracije.

| Broj posjeta: 77 |

Želite li komentirati? Objava: "Prijedlog novog Zakona o knjižnicama – ugrožavanje temelja demokracije u Hrvatskoj"

Imate li komentar?