Pregled tjednih aktivnosti Kluba zastupnika (video)

Ovog je tjedna Klub zastupnika Hrvatskih laburista bio vrlo aktivan u Saboru. Raspravljalo se o paketu poreznih zakona, Zakonu o radu i kolektivnim ugovorima, Zakonu u poreznoj upravi i Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju. Donosimo kratak pregled nekih aktivnosti, kao i video snimke rasprava naših zastupnika.

PAKET POREZNIH ZAKONA

Što mislimo o paketu poreznih zakona rekli smo kada ih je Vlada poslala u saborsku proceduru – ovi će zakoni dodatno osiromašiti građane Republike Hrvatske. Izmjene Zakona o porezu na dohodak najviše će osjetiti srednji sloj, koji polako, ali sigurno nestaje iz hrvatskog društva. Povećanje PDV-a s 23 na 25 posto dodatno će opteretiti upravo te iste građane, koji će sada plaćati veći porez na dohodak, što znači da će kupovna moć i dalje padati. Istovremeno, Vlada RH izmjenama Zakona o porezu na dobit omogućava tvrtkama, ukoliko dobit pretvore u temeljni kapital društva, da ne plate 20 posto poreza na dobit. Ovih smo dana u medijima mogli od stručnjaka saznati tko najčešće pretvara dobit u temeljni kapital – naravno, banke. Dakle, oni koji najviše zarađuju – bankarski sektor – od sljedeće godine, pretvaranjem dobiti u temeljni kapital društva, nisu dužne plaćati 20 posto poreza na dobit. Na taj način, još bogatije banke, skupo će plasirati novac građanima i tvrtkama.

ZOR I KOLEKTIVNI UGOVORI

Vlada RH također najavljuje, pa onda opet demantira (kako koji dan i kako koji dužnosnik) izmjenu Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na produženu primjenu prava iz kolektivnih ugovora. Da pojasnimo, Vlada tvrdi da kolektivni ugovori koji su potpisani u nekim boljim vremenima, ne mogu vrijediti u istom obujmu u sadašnjem lošem trenutku. Pa zato planira ukinuti članak u Zakonu o radu, u kojemu piše da se prava iz kolektivnih ugovora, nakon isteka tog ugovora, automatski produžuju ukoliko kolektivnim ugovorima nije određeno drugačije. Je li to potrebno? Pa nije, Vlada, ukoliko želi sindikate za partnere, a navodno želi, samo mora sjesti za isti stol sa sindikatima i s njima dogovoriti produženu primjenu prava iz kolektivnih ugovora. Jeste razumijeli? Nije potrebno mijenjati ZOR, sve što je potrebno je dogovor sa sindikatima. Ali Vladi je naravno jednostavnije sindikate isključiti iz pregovora, te izbrisati jedan članak iz ZOR-a. Toliko o socijalnom partnerstvu!

ZAKON O POREZNOJ UPRAVI

Kada smo raspravljali o Zakonu o poreznoj upravi, tražili smo amandmanom da se Poreznu upravu obveže da uspoređuje plaćen porez u nekom vremenskom razdoblju sa imovinom određenog poreznog obveznika. Na taj način se ne bi moglo događati da netko tko je godinama primao prosječnu plaću, a uz to plaćao prosječan porez, u svojoj imovini ima luksuzne jahte, skupocjene automobile ili umjetničke slike. Vladajuća većina u Saboru očito ne misli tako i zato je odbila naš amandman.

ZAKON O POSREDOVANJU PRI ZAPOŠLJAVANJU

Također, predložili smo Izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Naime, s obzirom na činjenicu da žene svake godine za tri mjeseca produžuju godine potrebne za ostvarivanje prava na redovito umirovljenje, događa se da nezaposlene žene, koje su prijavljene na Zavodu za zapošljvanje, ostaju za određeni broj mjeseci bez naknade. Zavod za zapošljavanje ih izbriše iz evidencije nezaposlenih, a pravo na mirovinu ostvarit će tek za 6 mjeseci. Sljedeće godine, taj rok će biti 9 mjeseci i tako dalje, sve dok se godine za umirovljenje ne izjednači s muškarcima. Predložili smo Izmjene i dopune zakona, po kojemu se tim ženama produljava pravo na ostvarivanje naknade za nezaposlene, dok ne ostvare pravo na mirovinu. Predsjednik Sabora naš prijedlog zakona nije uvrstio na dnevni red (to su vam one poslovničke smicalice), ali je zato Vlada RH nekoliko dana nakon toga pripremila svoj prijedlog Zakona na tu temu. On će omogućiti da žene kojima će ove godine nedostajati 6 mjeseci do mirovine primaju naknadu za nezaposlene (i za sve naredne godine), a što je sa ženama koje su prošle godine ostale bez ičega, bez sredstava za život (naš prijedlog zakona je obuhvaćao i te žene)? Zato smo uputili amandman na Vladin prijedlog zakona, kako bi obeštetili i žene koje su prošle godine ostale bez naknade za nezaposlene zbog promjene uvjeta za umirovljenje. I vidi čuda, vladajuća većina naš je amandman odbila.

— Uredništvo

Napomena:
>>> Sve bitnije rasprave naših zastupnika možete pratiti na video kanalu Kluba zastupnika

| Broj posjeta: 998 |

Želite li komentirati? Objava: "Pregled tjednih aktivnosti Kluba zastupnika (video)"

Imate li komentar?