Predstavljen informativni letak tiskan na Brailleovom pismu (video)

ZAGREB, 24. travnja 2014. (Hina) – Potaknuti predstojećim izborima za Europski parlament, Hrvatski savez slijepih i Hrvatski laburisti – Stranka rada danas su podsjetili na mogućnosti, izazove i prepreke za ravnopravno sudjelovanje i jednakost mogućnosti slijepih osoba u političkim tokovima i participiranju u izborima.

Predstavljen je i informativni letak na braillevom pismu, čije su tiskanje inicirali Hrvatski laburisti.

Letak sadrži informacije o važnosti izbora za EU parlament koji se održavaju 25. svibnja, načinu glasovanja, popis kandidata i kratki životopis kandidata Laburista.

Hrvatski savez slijepih distribuirat će ih i u knjižnice, Udrugu slijepih Zagreb, a elektronskim putem poslat će svim udrugama.

Pročitavši s letka na brajici da je na izbore za Europski parlament važno izaći jer veliki broj zakona i odluka koje donosi Europski parlament regulira hrvatsko zakonodavstvo i izravno utječe na život svih građana Hrvatske, pa tako i osoba s oštećenjem vida, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić ustvrdio je da upravo zbog toga i podržava ovu inicijativu.

Čovjek, naglasio je, pomoću vida konzumira između 85 do 90 posto informacija i ako mu nisu dostupne i ako nema tehnologiju, podršku ili nešto tiskano na brajici, onda to slijep čovjek ne može niti konzumirati.

Istaknuvši da je ovo prvi dokument koji se tiče političkih zbivanja, a tiskan je na brajici, ustvrdio je da nikome ne služi na čast to što u Hrvatskoj ima 6000 slijepih a imaju najmanji doplatak za njegu i pomoć u Europi.

“Albanija, BiH, Srbija i Crna Gora su ispred nas i to višestruko. Nitko ne može reći da je to kriza, to je politička ne-volja”, dodao je.

Osvrčući se i na neke druge probleme vezane za položaj slijepih, poput slabih mogućnosti zapošljavanja, Perić je istaknuo potrebu donošenja Zakona o brailleovom pismu i sustavno osiguravanje udžbenika prilagođenih slijepoj djeci.

“Dokle god sustav kao takav ima milostinjski i ubožnički odnos prema osobama s invaliditetom, nemoguće je iskoristiti njihov potencijal i uključiti ih u javni, kulturni ili politički život zajednice i društva”, upozorio je.

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar istaknuo je da je njegova stranka inicirala tiskanje informativnog letka na brajici jer su željeli omogućiti slabovidnim i slijepima da budu informirani o strukturi i značaju glasanja i općenito značaju ovih europskih izbora.

Dodao je da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja u jednom zakonu na jedinstveni način nije riješila pitanje prava invalidnih osoba te naglasio da politika mora omogućiti puno sudjelovanje i slijepih građana na ravnopravnoj osnovi s drugim ljudima.

Dragutin Lesar i Vojin Perić, foto: mpix:)

Braillovo pismo, foto mpix:)

Vojin Perić, Hrvatski savez slijepih, foto mpix:)

Braillovo pismo, foto mpix:)

Vojin Perić i dragutin Lesar, foto mpix:)

| Broj posjeta: 843 |

Želite li komentirati? Objava: "Predstavljen informativni letak tiskan na Brailleovom pismu (video)"

Imate li komentar?