Praznik rada na hrvatski način

Mogu li čestitka i prazna obećanja vladajućih povodom Praznika rada nadomjestiti pravu, istinsku brigu za radnike i radnička prava u Hrvatskoj? Premijer, ministri, predsjednica, svi nude šuplje fraze koje ne mogu napuniti radnički tanjur, niti platiti nepodmirene račune radnika.

Teško je, znamo, u državi gdje HDZ već tri desetljeća provodi ili omogućuje sustavnu pljačku i neutralizira ono malo pravne države što nam je još ostalo, omogućiti dostojanstven život radnika i njihovih obitelji. Nakon procesa privatizacije u hrvatskom stilu, nestale su tisuće radnih mjesta, ali tu nije kraj. Pljačka, nezakonite radnje i nepostojanje vladavine prava i dan danas uništavaju ono malo industrije i radnih mjesta što je ostalo i pritišće radnike, koji svakodnevno dolaze na posao ostvarujući nikakvu ili plaćunedostatnu za život.

Tim više bole isprazna obećanja i ponižavajuće čestitke radnicima, koji se iz dana u dan muče održati glavu iznad vode. Jer kad ih potopi, preplavi, uzimaju kofer u ruku i odlaze u potrazi za boljim životom, odlaze u države gdje radnici i radništvo nisu tek mrtvo slovo na papiru. Odlaze tamo gdje ih se cijeni, pošteno plaća i gdje njihova obitelj može ugodno živjeti. Odlaze ne mareći za sve što su oni i njihovi preci stekli, odlaze ne okrećući se.

Je li primjereno čestitati Praznik rada našim radnicima, praznik koji slavi prava radnika, koja u Hrvatskoj ne postoje? Pa ipak, u nadi da će na vlast doći oni koji znaju kako je težak radnički kruh, koliko su vrijedne radničke ruke, čestitamo vam Praznik rada!

| Broj posjeta: 88 |

Želite li komentirati? Objava: "Praznik rada na hrvatski način"

Imate li komentar?