Prava radnika u radnom odnosu

Dragutin Lesar uputio je, povodom problema oko zapošljavanja, dramatično javno pismo ministru rada i mirovinskog sustava prof.dr.sc. Mirandu Mrsiću te ravnateljici Hrvatskog zavodu za zapošljavanje Ankici Paun Jarallah.

Obraćam Vam se potaknut zabrinjavajućim brojem prigovora koje smo primili od nezaposlenih osoba koje su uredno prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Prema njihovim riječima, nisu rijetki primjeri kada nezaposlena osoba posredovanjem HZZ-a bude upućena određenom poslodavcu, a ubrzo nakon što počne raditi kod tog poslodavca utvrdi da velik broj radnika nije prijavljen. Osim toga, osim što radnike ne prijavljuju, isti poslodavci često ne isplaćuju plaću, tjeraju radnike da rade prekovremeno, nedjeljom i blagdanom bez dodatne naknade, ne plaćaju im putne troškove, te ucjenom navode da inspektorima rada daju lažne iskaze o uvjetima rada. Često se radi i o poslodavcima koji su porezni dužnici. Isti ti poslodavci pronalaze kreativne načine da svojim radnicima isplaćuju plaću ispod minimalne plaće (posebice u tekstilnoj industriji), gdje radnicima masovno oduzimaju od plaća redovno pronađenih greški kod šivanja. Stoga ti radnici redovno primaju plaću manju od zakonski propisane minimalne plaće.

Ono što je posebice zabrinjavajuće jest stav Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Naime, posloprimci, nakon što su od strane HZZ-a poslani određenom poslodavcu te nakon što su se susreli s gore navedenom praksom, u nemalom broju slučajeva s povratnom informacijom javljaju se HZZ-u. Prema njihovom svjedočenju, službenici HZZ-a ne reagiraju na te prijave nego naprotiv sugeriraju nezaposlenoj osobi da posao mora prihvatiti pod prijetnjom brisanja iz evidencije, te i nadalje nezaposlene šalju istom poslodavcu bez da su nezakonito postupanje prijavili nadležnim institucijama.

Molim Vas da razmotrite ovaj problem i obavijestite me o mjerama koje namjeravate poduzeti kako bi se osiguralo da Hrvatski zavod za zapošljavanje nezaposlene osobe ne šalje poslodavcima za koje postoji saznanje da krše prava radnika iz radnog odnosa. Također molim da me obavijestite namjeravate li poduzeti i dodatne mjere kako bi se osiguralo da se uslugama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koriste samo poslodavci koji ne krše važeće propise radnog i poreznog zakonodavstva.

| Broj posjeta: 1.037 |

Želite li komentirati? Objava: "Prava radnika u radnom odnosu"

Imate li komentar?