Postoji li dostojanstven rad u Hrvatskoj? Može li gore?

Hrvatski laburisti – Stranka rada iz godine u godinu prigodno se javljaju povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, koji se i ove godine obilježava 7. listopada.

Svake godine govorimo o lošim uvjetima rada, nesigurnosti na poslu, radu za koji su radnici premalo plaćeni, radu koji radnici obavljaju i za koji ne primaju nikakvu plaću… Ponavljamo tekstove o prekarnom radu, lošem zakonu o radu, lošim ili nikakvim kontrolama poslodavaca koji isplaćivanjem dijela plaće u gotovini ugrožavaju buduću mirovinu radnika, ali i oštećuju državni budžet. Ističemo problem mladih na tržištu rada, problem zapošljavanja invalida…

Mnoštvo su problema, vezanih uz nimalo dostojanstven rad u Hrvatskoj, Laburisti često isticali te ukazivali na hitnu potrebu da se pristupi njihovom rješavanju. Naši apeli Premijerima i Vladama nisu naišli na odjek, niti su donijeli ništa novo.

Istovremeno, radnici pritisnuti svakodnevnim problemom preživljavanja, na koncu su se predali, uzeli kofer u ruke i otišli na rad u inozemstvo. Ne iz luksuza, ne radi želje za putovanjem, nego jednostavno zato jer u Hrvatskoj niti oni koji su zaposleni, u takvim uvjetima više ne mogu raditi. I tako svakodnevno iz Hrvatske odlaze na stotine ljudi. Uskoro više neće imati tko u Hrvatskoj raditi. Nećemo imati liječnike, medicinske sestre, građevinske radnike, informatičare, inženjere, konobare, brodograditelje…

Oni koji su kakvom srećom zaposleni u uredima državne uprave, jedinicama lokalne ili regionalne samouprave pošteđeni su takve svakodnevne bespoštedne borbe. Znaju da im je posao siguran. I tako vladajući njeguju svoje glasačko tijelo osiguravajući im stalan posao, dok mnoštvo radnika odlaze pognute glave iz Hrvatske, izgubivši ne samo radno, nego i ljudsko dostojanstvo.

| Broj posjeta: 96 |

Želite li komentirati? Objava: "Postoji li dostojanstven rad u Hrvatskoj? Može li gore?"

Imate li komentar?