Otvaramo nove sumnje u regularnost izbora (video)

Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada smatra lošim Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske budući da iskustva dosadašnjih izbora pokazuju da je mogućnost manipulacija i utjecaja na rezultate izbora vezana ponajprije uz biračko mjesto.

Stoga prijedlog Vlade RH da se broj članova biračkog odbora smanji s deset na šest radi uštede od 13 milijuna kuna u državnom proračunu smatramo štetnim za razvoj demokracije i političke kulture u RH. Dosadašnje rješenje s deseteročlanim biračkim odborima u kojima su ravnomjerno bili zastupljeni predstavnici vladajućih i oporbenih stranaka smanjilo je broj prigovora i sumnji u pravovaljanost izbornog procesa. Zbog tih pozitivnih iskustava smatramo kako bi bilo uputno zadržati postojeće rješenje kako se ponovno ne bi otvorio prostor za sumnje u regularnost izbornog procesa.

„Smanjenje broja članova broja biračkih odbora ne smatramo dobrim načinom uštede, nego mislimo da može otežati provođenje izbora”, poručio je u ime Kluba Dragutin Lesar predlažući amandmanom brisanje tog članka.

Veće uštede, pojasnio je, mogu se postići promjenom odredbe da se općinska, odnosno, gradska izborna povjerenstva formiraju za najmanje 20, a ne 10 biračkih mjesta kako predlaže Vlada. Laburisti su podnijeli i amandman za povećanje tog broja na 20 biračkog mjesta (s izuzetkom za područje otoka), kojega je Vlada na telefonskoj sjednici, za razliku od prethodnog, i prihvatila.

Žalimo što Vlada nije prihvatila oba amandmana Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, jer bismo samo na taj način došli do cjelovitog rješenja i kompromisa koji bi pomirio potrebe štednje, ali i dao solidno jamstvo da neće biti sumnji u rezultate izbora na biračkim mjestima.

)

| Broj posjeta: 716 |

Želite li komentirati? Objava: "Otvaramo nove sumnje u regularnost izbora (video)"

Imate li komentar?