OKRUGLI STOL Promjene izbornog zakonodavstva za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada želi otvoriti javnu raspravu o mogućnostima i potrebama promjene izbornog zakonodavstva za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

U tu svrhu organiziramo okrugli stol u čijem radu će sudjelovati stručnjaci specijalizirani za područje izbornog zakonodavstva.

Okrugli stol održat će se u Hrvatskom saboru, u ponedjeljak, 23. lipnja s početkom u 11 sati, u dvorani Ivan Mažuranić (84 – polukat).

Cilj rasprave je ponuditi rješenja odnosno prijedloge na dileme i pitanja:

1. Kako riješiti problem sadašnjih 10 izbornih jedinica koje po broju birača odstupaju više od +/- 5 posto birača i koje u više izbornih jedinica dijele županije i gradove?

2. Omogućiti li preferencijalno glasovanje, s koliko mogućih glasova za listu od 14 kandidata? Ukinuti prohibitivnu klauzulu od 10 posto?

3. Zabraniti li predizborne koalicije, a izborni prag smanjiti na 3 posto?

4. Propisati nespojivost dužnosti zastupnika i nositelja izvršne vlasti u jedinicama lokalne i regionalne samouprave?

5. Propisati mogućnost kandidiranja samo u izbornoj jedinici prema mjestu prebivališta?

6. Smanjiti broj zastupnika?

7. Zabraniti kandidiranje osobama pravomoćno osuđenim za počinjenje (definiranih) kaznenih dijela?

8. Kako utvrditi prestanak mandata po sili zakona zastupniku koji je pravomoćno osuđen za počinjenje kaznenih dijela? Ili dokazani sukob interesa?

9. S obzirom na preporuke da se izborno zakonodavstvo ne smije mijenjati u roku kraćem od godinu dana od dana održavanja izbora, može li se do kraja listopada ove godine usvojiti potpuno nov izborni model? Ili u manjoj mjeri modificirati postojeći?

Predviđeno trajanje do 13 sati.

Dragutin Lesar
predsjednik Kluba zastupnika

Izvor: manjgura.hr

| Broj posjeta: 1.329 |

2 komentara u "OKRUGLI STOL Promjene izbornog zakonodavstva za izbor zastupnika u Hrvatski sabor"

  1. Poštovani iz Hrvatske stranke rada ( laburisti) za izmjenu izbornog zakona sam svakako i vjerujem većina građana Hrvatske ali ako ćemo samo birati saborske zastupnike po imenu i prezimenu onda se bojim da tu nećemo imati nekih većih pomaka ali sam za to da se vlada i članovi vlade biraju izravno imenom i prezimenom isto tako načelnike općina i župane županija birati izravno imenom i prezimenom a ravnatelje agencija i čelne ljude u javnim državnim i privatnim tvrtkama neka biraju zaposlenici tih tvrtki točnije struka i na taj način onemogućiti cjelovitom sustavu daljnji kriminal i pljačka jer sustavno je sve umreženo tako da tu umreženost sustava treba što prije maknuti jer do sadašnji sutav umrežavanja i kriminala nas je doveo na gotovo vodeću crnu listu koja trenutno vlada u Hrvatskoj. Nadam se da će vam pomoći moja sugestija i da će te se dobrim dijelom sa mnom složiti. Želim vam srdačan pozdrav a posebno mom bivšem radnom kolegi Pleše Nenadu i želim više uspijeha na sljedećim parlamentarnim izborima.

  2. Po meni svakako treba ukinuti mogućnost da ista osoba bude zastupnik u Saboru i obnaša neku drugu javnu funkciju (gradonačelnik i sl.). Isto tako smatram ovaj sustav glasanja po listama promicanjem nesposobnih jer šefovi stranaka formiraju liste po svojim preferencijama i daju predsnost svojim ulizicama nauštrb sposobnih. Mislim da bi trebalo odrediti broj zastupničkih mjesta u Saboru i prema tome formirati broj izbornih jedinica, u svakoj takvoj izbornoj jedinici glasači bi glasali za čovjeka imenom i prezimenom koji bi im za svoj rad ili nerad polagao račune pa bi se onda i šefovi stranaka trudili da svaka stranka ima kandidata koji je sposoban i istaknut član svoje zajednice ukoliko žele imati većinu u Saboru. Također uvesti i oblik direktne demokracije kad bi ti isti zastupnici u zajednicama iz kojih dolaze organizirali javne rasprave o prijedlozima zakona prije nego idu na glasanje u Sabor. Mislim da bi kandidat morao obavezno imati prebivalište u zajednici koju zastupa (izbornoj jedinici) jer kako drugačije može znati kako ta zajednica “diše”.

Imate li komentar?