Održana prva radionica za lokalne vijećnike „Izabran u vijeće – što sad?“

Proteklog vikenda prva je grupa naših općinskih, gradskih i županijskih vijećnika uzela pinklec na rame i krenula put Zagreba. Odredište – Hotel Antunović, gdje se održala prva u nizu obuka za vijećnike iz redova laburista. Radionicu je organizirala Središnjica u suradnji s Ujedinjenom europskom ljevicom – Nordijskom zelenom ljevicom (GUE/NGL), političkom grupacijom u Europskom parlamentu u sklopu koje djeluje naš europarlamentarac Nikola Vuljanić. Cilj predavanja bio je što bolje pripremiti naše vijećnike za predstojeće sjednice vijeća u kojima će se raspravljati važne teme (kao što je proračun), ali i pružiti priliku za međusobno druženje, bolje upoznavanje i korisnu razmjenu iskustava.

Za to su se pobrinuli vrhunski predavači iz Udruge gradova Helena Masarić i Ivica Malatestinić, koji i sami iza sebe imaju bogato iskustvo rada u jedinicama lokalne samouprave.

Predavanja su obuhvatila širok krug tema, od onih koje se tiču nadležnosti JLS, financiranja, proračuna i vrsta odluka s kojima se susreću vijećnici u svom radu, do onih praktičnih s kojima se susreće svaki vijećnik na početku mandata: pripremanje javnog nastupa, stilove i način komuniciranja, rješavanje konfliktnih situacija i slično. Poseban naglasak stavljen je i na suradnju lokalnih vijećnika s građanima te su predloženi načini kako što bolje surađivati s građanima i uključiti ih u odlučivanje, s ciljem opravdavanja povjerenja koje su nam iskazali, ali i zadobivanja podrške još šireg kruga naših građana.

Predavanje je upotpunila i Dina Domijan koja je vijećnike upoznala s praksom referenduma u članicama EU i sustavom lokalne samouprave u europskim zemljama. Prva večer završila je opuštanjem uz čašicu razgovora, a naši su članovi mogli razmijeniti iskustva iz rada svojih vijeća i pokoji dobar savjet za buduće vijećničke okršaje.

Radionica je bila popraćena i nizom praktičnih vježbi u kojima su laburisti pokazali poprilično dobro znanje! Tako je jedna od vježbi bila i simulacija prave sjednice vijeća o rebalansu proračuna, gdje smo uz burnu vijećničku raspravu imali priliku vidjeti i nenadmašnu izvedbu Željka Kovača u ulozi snalažljivog gradonačelnika, te Steve Turčinovića kao pravednog i strogog predsjednika vijeća.

Uz red smijeha i red suza (kod rastanka, a u slučaju nekih i kod dizanja na jutarnje predavanje) uputili smo se svojim kućama s jasnim ciljem – biti dobri vijećnici u ovom mandatu, a još bolji u sljedećima! (Martina Glavak)

| Broj posjeta: 1.087 |

Želite li komentirati? Objava: "Održana prva radionica za lokalne vijećnike „Izabran u vijeće – što sad?“"

Imate li komentar?