Održana pressica Švicarac divlja, a premijerka se češlja

U nedjelju su ispred Hrvatske narodne banke u Zagrebu Hrvatski laburisti – Stranka rada održali konferenciju za novinare o deviznoj klauzuli pod naslovom „Švicarac divlja, a premijerka se češlja“. Potpredsjednik stranke Branko Vukšić te članovi predsjedništva Nikola Vuljanić i dr. Stipe Drmić pred brojnim su novinarima podsjetili javnost da su upravo Hrvatski laburisti prije osam mjeseci javno zatražili od guvernera Željka Rohatinskog ukidanje devizne klauzule. Kako do danas Sabor nije reagirao, zastupnik Laburista Dragutin Lesar pustio je u proceduru Prijedlog Zakona o izmjenama zakona o obveznim odnosima.

Evo što je među ostalim rečeno na press konferenciji:

„Zašto smo baš tako naslovili ovaj susret s novinarima? Parafraza je to one poznate: Selo gori, a baba se češlja. Njome se upire prst u lijenost i nesposobnost. A u domu lijenčine i nesposobnjakovića množe se jedino snovi i problemi. Vlada sanja Europu a građani množe probleme.

Zbog činjenice da je švicarski franak dostigao rekordnih 6 kuna i 42 lipe nikog u izvršnoj i monetarnoj vlasti, dakle; Vladi i HNB-u, nije zaboljela glava.

U samo dvije godine hrvatskim građanima koji su digli kredite za stanove u švicarcima, rate su narasle za 45 posto. A takav udar njihovi osiromašeni budžeti ne mogu podnijeti. Ako će švicarski franak i dalje rasti zbog straha od financijskog sloma u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, točnije; zbog masovne potražnje franka, uskoro će rate kredita poletjeti u nebo.

A premijerka će se i dalje – češljati. I smijati, jer je Vlada postigla sve svoje ciljeve.

Što se treba dogoditi pa da Vlada počne štiti svoje građane?

Kada tuča ili oluja opustoše ljetinu, Vlada intervenira. Ali pred činjenicom da banke godinama valutnom klauzulom i visokim kamatama pustoše kućne budžete hrvatskih građana, Vlada zatvara oči.

Od Zafranovićeve Okupacije u 26 slika pamtiti ćemo duže bankarsku OKUPCIJU HRVATSKE U 6 SLIKA.

1: Prvo su banke ispraznili HDZ-u bliski tajkuni s tzv. menadžerskim kreditima.

2: Opljačkane banke vlast je sanirala našim novcem.

3: Potom ih je prodala strancima za šaku dolara.

4: Na zahtjev stranih bankara Vlada predlaže a Sabor donosi zakone u korist banaka a na štetu građana

5: Zaštićeni strani gospodari ekstrakamatama stvaraju ekstraprofite kojima financiraju privredu vlastitih zemalja.

6: Da bi izbjegli i najmanji rizik sve dugove građana vežu uz stranu valutu, najčešće franak i euro.

Ovu okupaciju Hrvatske u šest slika, bez ispaljenog metka, banke ne bi mogle provesti da im u tome nisu svesrdno pomagale sve vrijeme sve Vlade i HNB.

Jedino u Hrvatskoj banke ne snose ama baš nikakav rizik. Rizik bi se, kao u drugim zemljama koje nam se nameću kao uzori, trebao podijeliti između banaka, države i građana, odnosno, tvrtki.

Zašto smo se skupili ispred zgrade HNB-a?

Ovdje počinje naša priča. Prije osam mjeseci Hrvatski laburisti su javnim pismom zatražili od guvernera Rohatinskog da pokrene inicijativu za ukidanje valutne klauzule. Uzvratio nam je guverner gotovo posprdno. Danas, na mig moćnih financijskih institucija, i g. Rohatinski stidljivo traži da Vlada i Sabor pripreme teren za postupno ukidanje devizne klauzule.

Devizna klauzula je, uostalom, i protuustavna, jer u Hrvatskoj je novac – kuna a ne franak, a ne, još uvijek, euro. Zaštitimo hrvatske građane i poštujmo vlastiti Ustav. Recimo bankama; dosta lihvarenja, dosta zgrtanja ekstraprofita na hudim sudbinama ljudi koji moraju iz svojih domova na cestu ili pod most.

A što će na to reći premijerka i guverner? I dalje će se češljati. I dalje će se prepirati oko toga tko će potpisati pristupni ugovor i tko će odrediti točan datum izbora. Ali je ne zanima tko će donijeti i kada državni proračun. A hrvatskim građanima gori pod petama.“

Dijelove press konferencije prenijeli su u informativnim emisijama HTV, HR, Z1, TV 24 sata, HINA, Radio Antena, Media servis, Novi list, brojne radio postaje te mnoštvo internet portala.

>> HRT
>> DNEVNO.hr

| Broj posjeta: 1.708 |

3 komentara u "Održana pressica Švicarac divlja, a premijerka se češlja"

 1. Sve pet, osim jedne sitnice.
  Ovo kaže Ustav:
  [center]Članak 4.[/center]
  U Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu a ograničena je Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

  Dakle nigdje ni riječi o nekakvoj [b]monetarnoj vlasti[/b]. Jest da strukture financijske moći vole same sebi tako “tepati” i baš zato ne bismo smjeli i mi to raditi 🙄

  [b][i][rjk][/i][/b]

 2. Ova okupacija u 6 slika je već odavno sprovedena u desetinama zemalja širom svijeta, tako da nisi baš trebao biti veliki stručnjak da znaš što će nam se desiti. Hrvatski “stručnjaci” na čelu sa Rohatinskim su zasigurno znali i svojim radom doprinjeli nastaloj situaciji tako da od njih niti ne treba očekivati pomoć.
  Baba

 3. eto imamo prijedlog rješenja;
  – jednostavno omogućiti građanima da otplate preostali kredit (sufinanciranjem ili sl.), po cijeni švicarca u trenutku tj. po tečaju u kojem je isti uzet, jer banke su i tako već “zaradile”, tako da su građani plaćali bankama podstanarstvo, a ne kredit!!

Imate li komentar?