Održana i treća radionica za lokalne vijećnike „Izabran u vijeće – što sad?“

Za vikend 11. i 12. listopada održana je i treća, posljednja radionica namijenjena općinskim, gradskim i županijskim vijećnicima na temu „Izabran u vijeće – što sad?“. Cilj stručnog tandema predavača iz Udruge gradova, Helene Masarić i Ivice Malatestinića bio je našim vijećnicima prenijeti zakonske osnove sustava lokalne samouprave i financiranja jedinica lokalne samouprave.

Također, uz navedeno cilj je bio i doprinijeti stjecanju i razvoju komunikacijskih vještina, stavova i odgovornog zastupanja sa svrhom poboljšanja rada i učinkovitosti vijećnika pri obnašanju dužnosti člana predstavničkog tijela, potkrijepljen primjerima iz prakse i njihovog dosadašnjeg bogatog profesionalnog političkog djelovanja.

Teorijski dio predavanja bio je popraćen praktičnim timskim radom kroz različite igre i radionice. Posebno je interesantna bila simulacija sjednice gradskog vijeća, svrha koje je bila, kroz podijeljene uloge, stjecanje i razvijanje znanja, vještina i stavova u radu predstavnočkog tijela. Nakon burne rasprave, simulirana sjednica završila je napuštanjem sjednice kluba vijećnika jedne od stranaka, bez izglasavanja rebalansa proračuna. Predavači su bili otvoreni za odgovore na sva pitanja, pa i ona koja nisu bila usko vezana uz sam program obuke.

Osim formalne obuke, ova dva dana edukacije bila su prilika za međusobno izmjenjivanje dosadašnjih iskustava vijećnika sa sjednica predstavničkih tijela iz različitih jedinica: Koprivnice, Križevaca, Karlovca, Zadra, Siska, Hrvatske Kostajnice, Duge Rese, Sunje, Međimurja… , kao i prilika za jačanje buduće suradnje.

Kroz ovu radionicu vijećnici su dodatno razvili svijest o potrebi i važnosti permanentnog obrazovanja i usavršavanja jer samo na taj način može se postati kvalitetnim, konsturktivnim i pragmatičnim sudionikom vlasti u jednicima lokalne i regionalne samouprave.

Kolege su radionicu ocijenili nadasve korisnom za njihov budući rad kao vijećnika te pozdravili bilo kakva takav i sličan oblik edukacije u budućnosti.

***

Podsjetimo, tijekom rujna i listopada Hrvatski laburisti – Stranka rada su uz suorganizaciju ureda našeg europaralamentarca Nikole Vuljanića, tj. grupacije GUE/NGL (Ujedinjena europska ljevica/Nordijska zelena ljevica) organizirali obuku za zainteresirane općinske, gradske i županijske vijećnike. Ovu je priliku iskoristilo tek nešto više od polovice ukupnog broja vijećnika (točnije 77 od 132), a rezultati evaluacije pokazali su kako je stranka pronašla odgovarajući model edukacije, dok su vijećnici koji su prošli ovu obuku vrlo zadovoljni primljenim znanjima, iskustvima i vještinama. Zanimljivo, iskazan je i vrlo jasan interes za sličnim tematskim edukacijama, koje zasigurno neće izostati.

Do novog druženja.

Petra Kovačić, Uredništvo

| Broj posjeta: 889 |

Želite li komentirati? Objava: "Održana i treća radionica za lokalne vijećnike „Izabran u vijeće – što sad?“"

Imate li komentar?