Odluka Ustavnog suda o «outsourcingu» – niski udarac neposrednoj demokraciji

Odluka Ustavnog suda RH kojom se pitanje referendumske inicijative za zabranu outsourcinga proglašava neustavnim, ponovno nas potiče da upozorimo na svu nakaradnost hrvatskog pravnog uređenja referenduma.

Hrvatski laburisti u nizu pokušaja upozoravali su da je nužno promijeniti slijed radnji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. I dalje čvrsto stojimo na stajalištu da Ustavni sud, i prije početka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, mora odlučiti o ustavnosti samog referendumskog pitanja na zahtjev Organizacijskog odbora.

Ovo pitanje nužno je urediti na ovaj način upravo zbog građana koji daju svoje potpise, i silnog truda kojeg svaka građanska inicijativa mora uložiti kako bi zadovoljila rigoroznim uvjetima propisanim našim zakonima, a to je da se prikupi 10% potpisa birača u RH u 14 dana. Nakon što su Organizacijski odbor i više od pola milijuna hrvatskih građana zatražili raspisivanje referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranilo izdvajanje pratećih djelatnosti iz javnih službi, Ustavni sud svojom je odlukom spriječio raspisivanje referenduma odlučivši da pitanje nije u skladu s Ustavom, i time osujetio napore brojnih građana koji su podržali ovu inicijativu. Ovakav scenarij mogao se izbjeći da inicijativa Hrvatskih laburista da se o ustavnosti referendumskih pitanja odlučuje prije prikupljanja potpisa, nije bila odbijena od vladajuće većine bez razumnog obrazloženja.

Čitajući obrazloženje odluke Ustavnog suda, ističemo zanimljiv stav Ustavnog suda o karakteru referenduma. Iako je Ustavom izrijekom propisano da narod svoju vlast ostvaruje izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem, pri čemu Ustav ova dva modela izjednačuje po važnosti, obrazloženje ove Odluke Ustavnog suda kaže drugačije. Tako se u točki 33.3 Odluke kaže da neposredna demokracija jest Ustavom dopušteni i legitimni, ali ne i primarni i redovit oblik odlučivanja o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj. Iz tog stava Ustavni sud izvodi svoj zaključak (točka 47.) da su Vlada i Hrvatski sabor ovlašteni provoditi sve mjere koje im po Ustavu pripadaju, u bilo koje vrijeme i bez bilo kakvih posebnih uvjeta, pa sa zebnjom postavljamo pitanje – znači li to da će se svaka buduća zakonodavna građanska inicijativa proglasiti neustavnom, jer je donošenje i predlaganje zakona primarno u nadležnosti nadležnih državnih tijela, što se desilo i u slučaju referenduma o outsourcingu? Plašimo se da ovakvim obrazloženjem Ustavni sud i službeno referendum svrstava u rang zabave za narod, lišavajući ga izvorne snage koju mu daje Ustav.

Nansi Tireli
predsjednica

| Broj posjeta: 339 |

1 komentar u "Odluka Ustavnog suda o «outsourcingu» – niski udarac neposrednoj demokraciji"

 1. Na žalost nisam dovoljno dobro upoznat sa sadržajem našeg stranačkog prijedloga da se o ustavnosti referendumskih pitanja odlučuje [b]prije[/b] prikupljanja potpisa.

  Pretpostavljam da se razmatralo mogućnost da razni “organizacijski odbor” iskoriste takvu mogučnost da bi provjeravali svoje razumijevanje razlike ustavnog i neustavnog, te tako “zatpali” Ustavni sud.

  Svakako bi bilo potrebno da Orgamizacijski odbori nekako [b]legitimiraju svoju ozbiljnost[/b] s referendumskom inicijativom [da je pitanje važno, da su podržani građanskom javnošću, da je izgledna mogućnost prikupljanja dovoljnog broja potpisa itd.]

  No, kao što rekoh, ne znam puni sadržaj prijedloga Hrvatskih laburista, jer možda je u prijedlogu sve to riješeno, a ja naprosto gnjavim iz neznanja, što mi se nerjetko događa :-)!

  Romano Krauth
  Ogranak Trnje

Imate li komentar?