Odbijen prijedlog laburista o odustanku od ugradnje razdjelnika

Država se poziva na EU obaveze iz Direktive o energetskoj učinkovitosti

Vlada je na današnjoj sjednici dala mišljenje o prijedlogu izmjena Zakona o tržištu toplinske energije Kluba zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada. Laburisti naime traže ukidanje obveze ugradnje razdjelnika i davanje slobode građanima da sami odluče žele li to ili ne te žele li da se raspodjela i obračun troškova vrši očitanjem razdjelnika, kao i da se krajnjem korisniku olakša isključivanje iz centralnog sustava za opskrbu toplinskom energijom.

Vlada je odbila taj prijedlog jer smatra da se slobodnim izborom ne bi ispunila svrha niti cilj EU direktiva o energetskoj učinkovitosti, gdje se ugradnja razdjelnika spominje u kontekstu obaveze do 31. prosinca 2016. Zanimljivo je da Vlada u svojoj odbijenici spominje isto ono što zagovornici ukidanja te obaveze navode sebi u prilog – da država, ako ne želi razdjelnike, treba dokazati da je to troškovno neučinkovito. Odbijena je i mogućnost izdvajanja iz toplinskog sustava jer ga ocjenjuju neprovedivim bez suglasnosti ostalih suvlasnika zgrade koji bi time bili pogođeni. Sadašnja procedura izdvajanja u ZOTTE-u zamišljena je kao iznimka za posebne situacije koje su opravdane i moguće, stoji u obrazloženju Vlade.

Izvor: http://www.energetika-net.com/vijesti/klimatizacija-grijanje-ventilacija/odbijen-prijedlog-laburista-o-odustanku-od-ugradnje-razdjelnika-22915

| Broj posjeta: 773 |

Želite li komentirati? Objava: "Odbijen prijedlog laburista o odustanku od ugradnje razdjelnika"

Imate li komentar?