Obrazovanje za buduća radna mjesta

Školama prijeti zatvaranje, a posebno je to slučaj u VII. izbornoj jedinici poručio je Dalibor Fak, član Hrvatskih laburista i kandidat broj 3. na listi 10. u VII. izbornoj jedinici, koalicije Demokrati, Hrvatski laburisti, Lista za Rijeku i Zeleni savez-zeleni danas iz Delnica.

Područje VII. Izborne jedinice prepuno je lokacija na kojima u ovom trenutku godišnje nestaju čitavi razredni odjeli djece što dovodi do zatvaranja škola, primarno zbog nedostatka demografskih politika, a koncept održivosti nudi mogućnost školama opstanak, rekao je Fak. Školama možemo omogućiti da postani centri izvrsnosti, institucije koje će uz obrazovnu funkciju obavljati još neku dodatnu. Primjerice, mali broj učenika u nekoj osnovnoj školi tumači se kao nedostatak ali to je i prednost ako se u toj školi uspostavi centar za praktičnu obuku studenata obrazovnih smjerova.

Druge škole mogu postati centri za online edukaciju, istraživačka središta, ispostave određenih fakultetskih katedri ili ustanove koje će se usmjeriti prema testiranjima alternativnih pristupa u obrazovanju. Veliki broj škola kojima sada prijeti zatvaranje na taj bi način, ne samo opstale, već bi aktivno sudjelovale u unapređenju struke, a uvjereni smo da bi to imalo i pozitivan utjecaj na zajednicu u kojoj se nalaze poručio je Fak.

„Nužno je osigurati obrazovnu reformu koja će pripremiti naše mlade za buduća zanimanja, nažalost, to ova školska godina i kurikularna reforma nije osigurala. Zaboravlja se na najosjetljivije populacije, a i na lokalne školske sredine kojima prijeti izumiranje.“ – poručio je David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista i načelnik Općine Fužine.

Bitno je, osigurati sredstva i imati dugoročnu viziju kako bi i manje školske lokalne sredine opstale i to nadogradnjom postojećeg sustava. Sredstva za obrazovanje priskrbiti i kroz porez bogatima za koji se zalažemo, kazao je Bregovac. Dodatno je obrazložio i porez na bogate gdje se isti može rasteretiti kroz mehanizme olakšica u momentu kada osoba koja plaća navedeni porez, ulaže u sustav obrazovanja, primjerice kroz donacije. Time bi novac direktno mogao ostati na lokalnoj razini što ujedno osnažuje lokalnu zajednicu. Razvojem lokalnih školskih sredina i gradnjom centara izvrsnosti našim mladima možemo osigurati kvalitetnije obrazovanje te im omogućiti da iz sustava obrazovanja izađu kao cjelovitiji ljudi koji se na budućem tržištu rada mogu lakše prilagoditi te postići i veće plaće. Time ćemo posljedično utjecati i na buduće trendove gospodarskog razvoja. Potrebno je obrazovni sustav rasteretiti vjeronauka koji primarno radi raskol među djecom, komentirao je Bregovac. Nije problem u vjeri niti vjeronauku, no nije mu mjesto u školi. Vjeronauk i svi oblici duhovog obrazovanja trebaju biti izvan obrazovnog sustava kako bi se poticala jednakost, tolerancija i razumijevanje među djecom. Stoga je nužno revidiranje Vatikanskih ugovora koje će se odnositi i na vjeronauk kao i financijske aspekte istih, naglasio je Bregovac.

| Broj posjeta: 40 |

Želite li komentirati? Objava: "Obrazovanje za buduća radna mjesta"

Imate li komentar?