Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Zagreb – Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za osnovni cilj ima senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Osim osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama, nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.

Kronologija donošenja propisa vezanih uz obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama

– 14. srpnja 2003. Hrvatski sabor donio je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji

– 15. listopada 2004. Hrvatski sabor donio je Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

– 9. prosinca 2004. Vlada Republike Hrvatske donijela je Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2005. do 2007. godine

– 15. rujna 2005. Vlada Republike Hrvatske usvojila je Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji

– 29. studenoga 2007. Vlada Republike Hrvatske donijela je Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2008. do 2010. godine

– 30. listopada 2009. Hrvatski sabor donio je novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji

– 3. veljače 2011. Vlada Republike Hrvatske godine donijela je Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2011. do 2016. godine

– 15. srpnja 2011. Hrvatski sabor donio je Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova 2011.-2015. koja sadrži programsko područje Uklanjanje nasilja nad ženama s najvažnijim ciljevima:

– Ukloniti sve oblike nasilja nad ženama te unaprijediti položaj i zaštitu – prava žena žrtava svih oblika nasilja

– Unaprijediti sustav vođenja statističkih podataka, međusektorsku suradnju institucija i organizacija civilnog društva u rješavanju problema nasilja nad ženama na nacionalnoj i na lokalnoj razini

– Osvijestiti širu javnost o pojavi, problemima i načinima suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja

– Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održao je povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u suradnji s Autonomnom ženskom kućom Zagreb, 27. rujna 2012. tematsku sjednicu na kojoj je predstavljeno Izvješće o ženskim ljudskim pravima – Implementacija hrvatskog zakonodavstva vezanog uz partnersko nasilje.

Nažalost, usprkos zakonskoj regulativi još uvijek nismo društvo koje reagira onda kada je zlostavljanoj ženi najteže. Čujemo i vidimo stvari u svom susjedstvu od kojih okrećemo glavu ne želeći snositi nikakve posljedice vlastite odluke i reakcije. Imamo sigurne kuće koje nemaju sredstava da se financiraju, udruge koje nažalost šute onda kad bi trebale biti najglasnije i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje svima jasno poručuje da novaca nema i da se trebaju pobrinuti sami za svoje probleme.

Imamo ukupno 313 675 nezaposlenih osoba od kojih je 165 903 žena. Prošle su godine prijavljena 622 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji. Temeljem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji izrečeno je 17 762 optužnih prijedloga, 4 upozorenja, i obvezni prekršajni nalog i 107 obavijesti o počinjenom dijelu. Bilo je ukupno 17 796 počinitelja od kojih je 14 444 bilo muškaraca a 3 532 žena. Od toga je bilo 293 maloljetnih muškaraca i 86 maloljetnih žena. 4 452 djela učinili su „recidivisti“ od kojih je 3 884 muškaraca i izrečeno je 8 536 zaštitnih mjera.

Zabilježeno je 622 kaznenih djela na štetu maloljetnika,a od toga 571 djelo odnosi se na nasilničko ponašanje u obitelji koje su počinile odrasle osobe a 51 djelo počinili su maloljetnici.

31 kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji počinili su maloljetnici a 1 kazneno djelo počinilo je dijete.

Sve su to pokazatelji koji jasno upućuju na to da je nasilje u obitelji sveprisutno i da moramo iznaći način i sredstva kako smanjiti te crne sudbine svih koje je zadesila nasilnička ruka.

Zbog nasilja u obitelji od 2001. godine u Hrvatskoj je ubijeno 218 žena.

Nansi Tireli
Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova

| Broj posjeta: 813 |

Želite li komentirati? Objava: "Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama"

Imate li komentar?