O kome i čemu govori premijer Milanović kada govori o Laburistima kao "političkim poduzetnicima"?

“Čelnici Laburista nisu pravi političari, nego tek trenutni politički poduzetnici. Oni će još neko vrijeme jahati na valu krize, ali, dugoročno, Laburisti nemaju šanse, jer ne posjeduju nikakav politički program”, izjavio je mudri premijer Milanović. O sebi!

Naš premijer umjesto da radi svoj posao pretvara se u društvenog i političkog analitičara, sveznadara koji je uvjeren da govori samo istinu, bez obzira koliko ga činjenice demantiraju. Uvjeren je da ima najmanje Hegelovu naobrazbu i autoritet pa kada njegove ideje i priče ne odgovaraju činjenicama onda, valjda, u svojim snoviđenjima, poput Hegela zaključuje – “tim gore po činjenice”.

Na taj način, autoritarno i s monopolom na istinu, Milanović slijedi diskurs samozvanog povjesničara i prvog predsjednika države Franju Tuđmana. On naravno misli da je veći demokrat od Tuđmana i u tome je samo djelomično u pravu. Iako poput Franje svima govori što trebaju misliti, pa i novinarima, Milanović barem deklarativno poziva na toleranciju osobito nacionalnu, vjersku, rodnu, ali ne i političku. Kao da osim SDP-a, u koji je, nota bene, ušao kalkulirajući u kojoj će stranci najlakše ostvariti svoje mladalačke i karijerističke ambicije, ne postoji nijedna ozbiljna politička opcija u Hrvatskoj. I za njega su, iako ne izrijekom, svi ostali samo “žuti i zeleni vragovi, bezglavi smušenjaci i politički diletanti”. Osim, dakako, urušenog HNS-a odnosno budućeg uznika Radimira Čačića i Vesne Pusić.

Najnovija eskapada Milanovićeve nadrianalitike pojavila se u velikom intervju u Jutranjem listu. Počastio je Laburiste epitetom poduzetnika, ne više samo sindikalista i očajnika, očito nesvjesno pokazujući svoj licemjerni stav prema poduzetnicima. Tako je na Gabrića i njegov Forum samo lakonski odmahnuo rukom, unatoč pokroviteljstvu, tog istog Foruma, predsjednika države Josipovića.

Često je, nažalost, važnije tko govori negoli što se govori. U ovom slučaju doista možemo reći da od Milanovića ništa pametnije i ozbiljnije više i ne očekujemo, osim nesuvislih uvreda koje o Laburistima ne govore gotovo ništa, a o njemu ono što javnost već dobro zna. Njegove riječi, njegovo su ogledalo. Pridružio se, nimalo originalno, Vesni Pusić koja je prva rekla da su Laburisti “jednokratni pokušaj” i bez dugoročne perspektive (nakon toga rejting stranke je porastao onoliko koliko je pao HNS-u). Jer navodno Laburisti nemaju politički program! I nemaju, ukoliko je mjera za politički program već pokojni Plan 21.

Građani, eto vraga, misle drugačije. Lesaru vjeruju znatno više nego Milanoviću. Istina, vjeruju više i don Grubišiću, ali to ne umanjuje činjenicu da Lesar i “čelnici Laburista” imaju ozbiljna politička i socijalna uvjerenja, očito ozbiljnija i konkretnija od samoljubivog nadrianalitičara i premijera Milanovića.

Nećemo vratiti istom mjerom i nećemo naivno reći da je Milanović “jednokratni” premijer, tek samo dodati da i on očito luta bespućima društvene zbilje. Problem je samo u tome što njegovo lutanje ima ozbiljne društvene posljedice, ali to očito nije njegov problem, već većine građana Hrvatske koji sve lošije žive čekajući da premijer o tome nešto sazna, makar preko novina, ako ih uopće čita!

Drago Perić

| Broj posjeta: 836 |

Želite li komentirati? Objava: "O kome i čemu govori premijer Milanović kada govori o Laburistima kao "političkim poduzetnicima"?"

Imate li komentar?