Novi prijedlog Zakona o radu nosi ruho siromaštva koje ima lice žene

Osijek, 30. rujna — Gradska vijećnica grada Osijeka i Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije laburistica Silvija Dološić u emisiji ”Svjetlo razuma” na radio Baranja predstavila je rad povjerenstva i buduće planove sudjelovanja na okruglim stolovima kao i buduću suradnju s organizacijama civilnog društva koje intenzivno rade na promicanju ljudskih prava i ravnopravnosti spolova.

>> Poslušajte radio emisiju “Svjetlo razuma” sa Silvijom Dološić

Ocjenjujući stanje ravnopravnosti spolova u Osječko-baranjskoj županiji Dološić navodi kako je još uvijek najvažniji pokazatelj neravnopravnog položaja žena i dalje vidljiv u njihovom nepovoljnijem položaju na tržištu rada.

Posebno je istaknula da novi prijedlog Zakona o radu nosi ruho siromaštva koje ima lice žene. Neprihvatljivo je uvođenje posebne vrste otkaza ugovora o radu ako radnik ili radnica ne pristanu na manju plaću. Smatra da je riječ o diskriminaciji koja će postati rodna segregacija na tržištu rada koja će se pretvoriti u: ”bolje ti ostani čuvaj djecu nego da ideš raditi za manju plaću!”.

Neprihvatljivo je da u slučaju nezakonitog otkaza bude smanjena novčana šteta radniku ili radnici. Smatra da su to zakonske odredbe koje nose novi val krize koja će pasti na leđa žene. Također se vidi i dalje podzastupljenost žena u procesu donošenja političkih i javnih odluka, te učestalosti različitih oblika nasilja nad ženama uključujući obiteljsko nasilje.

Dološić je poručila da ženska prava moraju biti prioritet svake Vlade i svih lokalnih vlasti kao jedini ravnopravni uvjet razvoja demokratskog društva. Nužno je podržati napor i projekte koji pomažu ženama koje su žrtve diskriminacije da bi sa svojim slučajem istupile pred državne institucije i ono najvažnije potrebno je pružiti podršku ženi radnici da bi se olakšalo usklađivanje profesionalnog i privatnog života.

Izvor: http://osjecko-baranjska.laburisti.com/?page_id=3447

| Broj posjeta: 1.086 |

1 komentar u "Novi prijedlog Zakona o radu nosi ruho siromaštva koje ima lice žene"

  1. Svaka čast laburisti!!! Bravo Dološić!

Imate li komentar?