Ne prihvaćamo demagogiju MOST-a i HDZ-a, ponovno tražimo zaštitu građana od RBA zadruga (video)

ZAGREB, 9. ožujka 2016. (Hina) – Saborski Klub zastupnika Hrvatskih laburista, potaknut istupom Mostova zastupnika Mire Bulja, ponovno je u srijedu u saborsku proceduru poslao dva zaključka kojima traži obustavu ovršnih postupaka i deložacija koje su u Hrvatskoj pokrenule austrijske RBA zadruge i štedionice.

Jedan od tih zaključaka je HDZ-ov zahtjev iz veljače 2015. godine, a drugi zahtjev laburista, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Laburista Nansi Tireli, “izazvana neozbiljnošću Mosta”.

Za medije: audio snimka konferencije (mp3)

Mostov Miro Bulj u srijedu je, naime, koristeći institut saborske stanke, pozvao nadležne institucije da zaštite hrvatske građane koji su podizali kredite u austrijskim RBA zadrugama i štedionicama, a danas su zbog kamatara dovedeni u blokade.

Tireli ističe da je “neozbiljno” sa saborske govornice prozivati Vladu i institucije, a ne iskoristiti poslovničke ovlasti da se to zakonski riješi.

Još u studenom 2013. oštećenici su slušali istu retroiku kao i danas, tri godine se nije učinilo gotovo ništa za njih, tvrdi zastupnica i podsjeća da su te godine Laburisti tražili od nadležnih ministara i glavnog državnog odvjetnika da hitno reagiraju i dogovore se kako zaštiti ljude od lihvarenja i ovršavanja vrijednih nekretnina.

U veljači 2015., tada oporbeni HDZ, podsjetila je, tražio je da se zaduži Vladu da s ostalim institucijama poduzme sve pravne mjere da se onemogući ilegalno djelovanje stranih pravnih osoba koje su ilegalnim plasmanim kredita upisivali založna prava na nekretninama hrvatskih državljana kao i da se onemoguće ovrhe i deložacije te ugrožavanje egzistencije kreditnih dužnika.

Iskreno se nadamo da će HDZ sada, kada je na vlasti, riješiti problem RBA korisnika na način kako je obećavao dok je bio oporba, rekla je Tireli. Laburisti vjeruju i da će Most napraviti ozbiljan pritisak prema Vladi, preko svojih ministra pravosuđa i unutarnjih poslova koji su najvažniji za oštećenike.

Već sada se radujemo i rukama HDZ-ovaca i Mostovaca koji će prihvatiti naš zaključak i pomoći da Vlada žurno riješi problem. Ako se to ne dogodi, svjedočit ćemo da građani nisu samo žrtve RBA zadruga i šredionica, nego i demagogije i lažne brige vladajućih stranaka, poručila je Tireli.

Dok su u predizbornoj kampanji i oporbi, znaju riješavati problem, a kad dođu na vlast o istim problemima govore u petminutnim strankama, rekla je Tireli.

Laburisti HDZ-ovim lanjskim prijedlogom traže zaštitu ovršenika austrijskih banaka

Nadamo se da će HDZ sad kad je na vlasti riješiti ovaj problem onako kako je to predlagao lani dok je bio oporba. Također se nadamo da će Most preko svog ministra pravosuđa riješiti ovaj problem zbog kojeg traži stanku u Saboru, rekla je Nansi Tireli

Hrvatski laburisti u saborsku su proceduru uputili dva prijedloga zaključaka o obustavi ovršnih postupaka i deložacijama pokrenutim od strane austrijskih banaka Reiffeisen grupe. Potaknula ih je na to, pojasnila je predsjednica stranke Nansi Tireli na konferenciji za novinare u Saboru, jutrošnja stanka u Saboru koju je zatražio Mostov Miro Bulj kako bi pozvao premijera Tihomira Oreškovića, potpredsjednike vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova, predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i DORH da se istraži dokumentaciju i pokrene kolektivna tužba oštećenika Reiffeisen štedionica.

Zbog toga su laburisti danas odlučili ponovno u saborsku proceduru uputiti svoj zaključak koji su i lani predlagali Saboru, no nije prošao, a to je da se zaduži Vladu da bez odgađanja donese odluku kojom se obustavlja provođenje ovrha i deložacija od strane ovih štedionica nad nekretninama građana – korisnika spornih kredita do okončanja istražnih radnji i sudskih postupaka pokrenutih na temelju privatnih tužbi građana i utvrđivanja zakonitosti financijskog posredovanja, poslovanja i kreditnih odnosa.

Također su odlučili u proceduru uputiti i prijedlog zaključka koji je lani dao HDZ, no bivša Vlada ga nije prihvatila – a to je da se zadužuje Vlada da zajedno s HNB-om i mjerodavnim tijelima državne uprave poduzme sve pravne mjere iz svog djelokruga da se onemogući ilegalno djelovanje stranih pravnih osoba, odnosno spornih štedionica, na teritoriju RH koje su ilegalnim plasmanima kreditnih sredstava upisivali založna prava na nekretninama te da se poduzmu sve mjere za zaštitu hrvatskih državljana i onemogući provođenje ovrha na nekretninama i ugrožavanje egzistencije kreditnih dužnika.

– Nadamo se da će HDZ sad kad je na vlasti riješiti ovaj problem onako kako je to predlagao lani dok je bio oporba. Također se nadamo da će Most preko svog ministra pravosuđa riješiti ovaj problem zbog kojeg traži stanku u Saboru. Već sada se radujemo rukama Mostovaca i HDZ-ovaca za ovaj naš prijedlog zaključaka – kazala je Nansi Tireli te dodala kako Most ima svoje ministre u Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu pravosuđa, dva najvažnija resora za problem dužnika austrijskih štedionica. Zaključila je kako se nada da će upravo ova tema biti prva na dnevnom redu Vijeća za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije.

Izvor: http://www.vecernji.hr/hrvatska/laburisti-hdz-ovim-lanjskim-prijedlogom-traze-zastitu-ovrsenika-austrijskih-banaka-1066783

| Broj posjeta: 319 |

1 komentar u "Ne prihvaćamo demagogiju MOST-a i HDZ-a, ponovno tražimo zaštitu građana od RBA zadruga (video)"

  1. Nije 90 kn nego 89 tom floskulom ponovno se omalovažava GRAĐANE!Nakiću nije ti na čast.Vezano uz HZZO.Pričam ti priču!

Imate li komentar?