NANSI TIRELI na tribini povodom Svjetskog dana poduzetnica

Potpredsjednica Laburista i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova u Hrvatskome saboru Nansi Tireli povodom Svjetskog dana žena poduzetnica koji se obilježava 19. studenog sudjelovala je na konferenciji “Žene bez PARdona” koja je u organizaciji Visoke poslovne škole PAR i Poslovne akademije Rijeka održana u Rijeci.

Svjetski dan žena poduzetnica održava se u sklopu Globalnog tjedna poduzetništva (GEW) od 17. do 23. studenog 2014. godine. Događaj okuplja ugledne i uspješne žene poduzetnice na tri okrugla stola: Žene hrvatskog biznisa i diplomacije, Mlade poduzetnice: Rising stars i (Međunarodna) Mreža poslovnih žena. Pokrovitelji događaja su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatska gospodarska komora, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Ciljeve događaja koji su među ostalim jačanje mreže poduzetnica, predstavljanje mladih žena koje su tek ušle u svijet poduzetništva, iskustva uspješnih žena iz poslovnog svijeta i diplomacije Tireli je prokomentirala:

Nansi Tireli“Sve više žena se danas bavi poduzetništvom, a osobito tijekom nekoliko posljednih kriznih godina. U Hrvatskoj žene sudjeluju u poduzetništvu s oko 30% udjela, a to je također i prosjek Europske unije.”

Žene sve više sudjeluju u društvenom život i to je dobro. Svatko ne može biti Bill Gates ili Mark Zuckerberg, ali mnogi mogu biti poduzetnici odnosno poduzetnice – i žene to rade. Na početku prošlog stoljeća žene su imale pravo glasa u samo četiri zemlje na svijetu, a demokratski razvijena Švicarska tek je 1974. godine priznala i ženama to pravo. Danas su žene sve prisutnije i kao poduzetnice, čak imaju izraženije i neke vrlo povoljne osobine, primjerice žene više vole učiti od muškaraca.

No, ne radi se ovdje o utrci i usporedbi s muškarcima već o pravu i potrebi žena da se izražavaju na različite načine, unatoč stereotipima i nametnutim predrasudama. Poduzetnica i poduzetnik su ljudi koji se usude nešto što većina ne može ili ne želi. “Usuditi se” na portugalskom znači isto što i “rizik”. Bez rizika i kreativnosti koja je poduzetnicama i poduzetnicima svojstvena, nema ozbiljnog rasta gospodarstva i zapošljavanja. Realni sektor je u Hrvatskoj primarno taj koji će stvoriti nove vrijednosti. Ulaskom u Europsku uniju ženama poduzetnicama otvaraju se i fondovi koji će svakako doprinijeti razvoju ženskog poduzetništva. “Vjerujem da će uspješne žene poduzetnice ohrabriti i nove generacije mladih žena te na taj način osnažiti poduzetnički duh u godinama koje su pred nama” – ističe Tireli.

“Članica sam Saborskog odbora za ravnopravnost spolova, a i sama sam okusila izazove poduzetništva. Posebno me raduju činjenice koje govore o sve većem uključivanju žena u svijet poduzetništva, vrijedi nam promovirati golemi ekonomski potencijal kojeg imaju i žene, a mediji posebno trebaju tome doprinijeti” – zaključuje Tireli.

| Broj posjeta: 663 |

Želite li komentirati? Objava: "NANSI TIRELI na tribini povodom Svjetskog dana poduzetnica"

Imate li komentar?