Na listama Hrvatskih laburista za lokalne izbore 42 posto žena, optužbe za diskriminaciju neutemeljene i zlonamjerne

Hrvatski laburisti – Stranka rada želi povodom jučerašnjih optužbi nekoliko članica iz požeškog ogranka reagirati na neutemeljene optužbe vezane uz diskriminaciju žena. Temeljem odluke Nacionalnog vijeća na svim listama za lokalne izbore mora biti 40 posto žena. Na listi za gradsko vijeće grada Požege, od 21 kandidata, njih 8 su žene. Osim toga, od 101 kandidata za načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike, njih 31 su žene, što čini 30,6 posto kandidatkinja za izvršne funkcije. Na listama za izbor predstavničkih tijela od ukupno 2.746 kandidata čak je 1.164 žena što čini 42,39%. U Hrvatskim laburistima žene obnašaju nekoliko važnih funkcija: predsjednica Suda časti, predsjednica Statutarne komisije i predsjednica Nadzornog odbora.

Radi točnog informiranja javnosti želimo istaknuti da je jedna od nezadovoljnih potpisnica jučerašnje prijave, sudjelovala na skupštini požeškog ogranka kao ovjeroviteljica, i svojim je potpisom potvrdila točnost podataka i valjanost skupštine. Temeljem ovjerenog zapisnika, a nakon pristiglog prigovora, tajnica stranke, gđa. Maja Ilčić, osobno je nazvala sve navedene sudionike spomenute skupštine te su joj isti potvrdili da su sudjelovali na skupštini i da su podaci vjerodostojni. Radi točnog informiranja moramo reći da jedna od potpisnica prigovora o nelegalnosti skupštine nije bila evidentirana članica stranke, a nezadovoljna članica koja se kandidirala za jednu od funkcija u ogranku, tajnim glasovanjem nije dobila dovoljno glasova za tu funkciju.

Svaki član stranke koji smatra da skupština nije održana prema aktima stranke, ima pravo obratiti se Statutarnoj komisiji, koja je jedina za to ovlaštena. Kolegice članice iz požeškog ogranka tu svoju mogućnosti nisu iskoristile. Također, svaki član stranke, koji smatra da je diskriminiran, po bilo kojoj osnovi, ima pravo obratiti se Sudu časti koje je odgovorno da o tome daje svoj sud. Opet, gospođe iz požeškog ogranka, ako su smatrale da su diskriminirane, mogle su iskoristiti tu mogućnost, a nisu.

Osnovni princip Hrvatskih laburista je poticanje žena na što veće političko aktiviranje u tijelima stranke, a brojem žena na listama za lokalne izbore i brojem žena koje su se kandidirale za izvršne funkcije vjerujemo da to i provodimo u praksi.

Dodatne informacije:
Ksenija Oletić, savjetnica za medije
E-mail: mediji@laburisti.com
Mobitel: 098/384-005

| Broj posjeta: 1.328 |

Želite li komentirati? Objava: "Na listama Hrvatskih laburista za lokalne izbore 42 posto žena, optužbe za diskriminaciju neutemeljene i zlonamjerne"

Imate li komentar?