Mjere potpora Vlade RH za očuvanje radnih mjesta većih su rupa od crnih svemirskih

 Zagreb, 10. svibnja – Potpore za očuvanje radnih mjesta za travanj iznose 4 tisuće kuna, a isplate se najavljuju za 15. svibanj. Prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ukoliko radnik ima manju plaću od mjere za travanj, poslodavac nije dužan isplatiti puni iznos potpore zaposleniku, niti je obavezan razliku vratiti Zavodu. Ako se, prema mišljenju HZZ-a, ne vrati razlika utvrđivat će se „nepravilnosti“ ali efektivne sankcije i zaštite novaca građanki i građana, koji hrane državni proračun, nema.

„Mjere potpore za očuvanje radnih mjesta štite samo poslodavce kojima se, pritom, omogućilo da oštete porezne obveznike. U početku isplata, nekim se poslodavcima isplatila potpora bez ikakve provjere i više od predviđenog, a nitko efektivno ne provjerava koliko stvarno radnik dobije na ruke.“ –  upozorava David Bregovac, predsjednik Laburista.

Prema izvješću s HZZ-a u ožujku je isplaćeno više od 1,5 milijardi kuna za 484.992 radnika u vidu potpore za  očuvanje radnih mjesta. Može se očekivati i porast potpora za travanj. Iz izvješća za ožujak, poslodavci s više od 100 zaposlenika zapošljavaju ukupno nešto više od 130 tisuća radnika. Ukoliko  konzervativno procijenimo da bi samo 30% poslodavaca moglo zadržati 750 kn po radniku u travnju,  tada bi porezni obveznici bili oštećeni za nešto manje od 30 milijuna kuna. Kada se 30%-tna konzervativna procjena primjeni na sve poslodavce, osim onih koji zapošljavaju jednog zaposlenika, govorimo o nešto više od 450 tisuća radnika. Tada se štete broje u više od 100 milijuna kuna.

Brojna su pitanja u vezi potpora na koja hrvatske radnice i radnici zaslužuju dobiti odgovor ističe Bregovac. Dodaje, tko provjerava isplate potpora, na koji način, koliko tvrtki od onih koje su dobile potpore su HDZ-ovi sateliti, što točno državni inspektorat radi, hoće li se provesti kontrola isplata potpora prije izbora ili će se to nekom drugom ostaviti u naslijeđe…

Mjere potpora Vlade RH većih su rupa od crnih svemirskih, a radnici nezaštićeni. Kupuju se glasovi poslodavaca, a radnicima umanjuju prava i uskraćuje dostojanstvo pod prizmom „velike brige“ za radnike. Što cure novci iz državnog proračuna, to nije neki problem za Vladu RH, ionako im ne ide iz njihova vlastita džepa.“ – oštro naglašava Bregovac.

Država je otvorila škole, a odluku o odlasku u školu ostavila hrvatskim radnicama i radnicima, majkama i očevima, što nema nikakve logike komentira Bregovac. Ovime su sve radnice i radnici ostavljeni na milost i nemilost poslodavcu jer nema mjere potpore ako radnik dobije otkaz zato što je odlučio svoje dijete zadržati kod kuće i brinuti se o njemu, poručuje. Vladu RH ionako nije briga, naglašava.

„Hrvatske radnice i radnici ako vjerujete da politika mora izvirati iz vrijednosti demokracije, istine, poštenja, društvene solidarnosti i prava na vaš dostojanstven i pošten rad, ako ste spremni na javni otvoreni politički rad i prihvaćate naš moto „ne u vlast pod svaku cijenu i ne u vlast sa svakim“ tada ste i vi Hrvatski laburisti. Priključite nam se jer jedino zajednički i glasno možemo obraniti vaša prava koja bezrezervno zaslužujete!“  – zaključuje Bregovac.

| Broj posjeta: 32 |

Želite li komentirati? Objava: "Mjere potpora Vlade RH za očuvanje radnih mjesta većih su rupa od crnih svemirskih"

Imate li komentar?