Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studeni

Donekle u sjeni aktualnih zbivanja, velikog protesta sindikata i građana povodom štrajka prosvjetara, prošao je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studeni. Zastrašuje činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta pretučena jedna žena.

Na ovako alarmantne podatke država mora reagirati brzo i oštro. Vlada RH je izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona te Zakona o kaznenom postupku uputila u redovnu saborsku proceduru još sredinom listopada. Iako je pojam donošenja zakona po hitnom postupku našoj Vladi više nego dobro poznat, očito je rezerviran samo za probleme koji tište i koče vladajući HDZ. Spomenute izmjene zakona Vlada RH treba donijeti upravo tako. Hitno.

No zakoni sami po sebi neće učiniti veliku razliku, ukoliko građani ne promijene svijest o tome što je nasilje. Građani moraju prihvatiti činjenicu da je nužno prijaviti svaki oblik nasilja bez obzira činimo li to kao žrtve ili kao osobe bliske žrtvi.

Upravo ovdje ima prostora za djelovanje države. Više proračunskog novca za programe osvješćivanja problema, više novca za pomoć žrtvama. Jednako tako je važno da Vlada donese odluku o reformi obrazovanja, koje će u sklopu građanskog odgoja i djevojčicama i dječacima približiti pojam nenasilja, objasniti kako prepoznati nasilnike, kao se protiv nasilja boriti i kako postupiti. Samosvjesne djevojčice odrastaju u samouvjerene žene, a dječaci koji poštuju djevojčice odrastaju u emancipirane i empatične muškarce.

Poduzme li se sve kako bi građani postali svjesni ovog problema te ako se istovremeno sve podrži jakom zakonskom regulativom, tek tada bismo mogli reći da smo utrli put borbi protiv nasilja, kako nad ženama, tako i protiv onog obiteljskog, vršnjačkog, ali jednako tako i nasilja nad LGBT populacijom odnosno nasilja uzrokovanog drugom vjerom ili nacionalnošću.

Uloga države je ovdje od presudne važnosti te osnovni preduvjet kako bi se smanjio (pre)veliki broj žrtava nasilja.

| Broj posjeta: 19 |

Želite li komentirati? Objava: "Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studeni"

Imate li komentar?