Liste kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Objavljujemo liste kandidatkinja i kandidata Hrvatskih laburista – Stranke rada za svih deset izbornih jedinica za izbor zastupnica i zastupnika u Hrvatski sabor. Napominjemo kako su ovo liste potvrđene od strane Nacionalnog vijeća naše stranke, na sjednici održanoj 29. listopada 2011. godine. Na ovoj se stranici nalaze i fotografije svih kandidatkinja i kandidata.

Fotografije ljudi na listama. Nositelj svih listi je Dragutin Lesar.

PLAN A

Ove izborne liste na našoj stranici rezultat su složenog i dugotrajnog postupka (demokracija jest složena i uglavnom se sastoji od poštivanja unaprijed dogovorene procedure). Postupak smo proveli onako kako smo ga zacrtali i, pored toga što poneki i nisu zadovoljni rezultatom, on je dobiven otvorenom i demokratskom metodom u kojoj su svi imali jednaku priliku.

Najprije smo odlučivali da li i gdje izići na izbore. Sve su se podružnice i ogranci složili da na izbore trebamo izići u svih deset izbornih jedinica, da nećemo izlaziti u jedanaestoj izbornoj jedinici (dijaspora) niti u dvanaestoj (nacionalne manjine).

Nakon te generalne odluke krenuli smo u prvi korak formiranja lista. Utvrdili smo pravila ponašanja i korake u formiranju lista. Na sastanku podružnice i ogranaka u pojedinim izbornim jedinicama glasovanjem smo odlučili o redoslijedu ogranaka (odnosno dijelova izborne jedinice) na pojedinoj listi. Drugi je korak bio sazivanje skupština ogranaka gdje se je tajnim glasovanjem odlučivalo o imenima za prethodno određena mjesta na listama. Niti u jednom trenutku nitko iz čelništva stranke nije niti pokušao dodati neko ime na listu niti maknuti nekog s nje. Liste su sastavljene popunjavanjem mjesta i poslane Predsjedništvu Stranke.

Predsjedništvo je pregledalo svu dokumentaciju (biografije, izjave i sl.) koja je išla uz imena kandidata i pozvalo na razgovor prvih pet osoba sa svake liste. Razgovor je bio informativan i trebao je pokazati kako se naši kandidati snalaze u situaciji kad trebaju odgovoriti na poneka pitanja, što su do sada uradili na promoviranju stranke i što imaju namjeru uraditi ubuduće. Predsjedništvo ni ovom prilikom nije niti dodavalo niti izuzimalo imena s liste. Interveniralo je u tri slučaja. U trećoj izbornoj jedinici nije bilo udovoljeno unaprijed postavljenom uvjetu o broju žena na listi (najmanje 4) pa je odustajanjem jednog od kandidata na listu, na prijedlog zainteresiranih ogranaka, došla četvrta žena. U osmoj izbornoj jedinici Predsjedništvo je predložilo promjenu redoslijeda kandidata, smatrajući da je kandidatkinja koja je bila na broju 5 bolji kandidat za prvo mjesto od predloženog. U devetoj izbornoj jedinici Predsjedništvo je arbitriralo, jer se u izbornoj jedinici nisu prethodno dogovorili oko prvog i drugog mjesta.

Nakon predsjedništva prijedlozi lista upućeni su Nacionalnom vijeću koje je o njima glasovalo postupkom tajnog glasovanja. Tamo gdje je Predsjedništvo predložilo promjene glasovalo se o obje inačice (3. i 8. izborna jedinica), dakle o onoj koja je došla s terena i o prijedlogu Predsjedništva. Glasovanjem su zaključene i prihvaćene liste koje se nalaze pred vama.

Čitamo i slušamo u medijima kako čelnici stranaka postavljaju „svoje“ ljude arbitrarnim odlukama na ovu i onu listu, kako u kabinetima u krugovima „elite“ odlučuju o tome gdje će se tko kandidirati, a za neke predsjednike stranaka ni danas ne znamo na koju će listu. No, neka. To je njihov problem, njihova taktika, njihov način postupanja i organiziranja stranke. Laburisti neće tako.

Napomena:

Nacionalno vijeće svojom je odlukom ovlastilo Predsjedništvo stranke da ukoliko od dana utvrđivanja listi, pa do njihove predaje DIP-u neki od kandidatkinja ili kandidata odustane od kandidature, umre, nastanu formalno pravne prepreke za kandidaturu ili isti ne potpiše očitovanje prema uputama DIP-a, izvrši zamjenu s drugim kandidatom.

Nakon sjednice NV-a kandidat Stjepan Jakopec u prvoj izbornoj jedinici (7. mjesto) odustao je od kandidature iz osobnih razloga. Predsjedništvo stranke na svojoj je sjednici 4. studenog umjesto njega na listu kandidata za prvu izbornu jedinicu na rednom broju 7 uvrstilo Darka Vukušića.

| Broj posjeta: 29.103 |

2 komentara u "Liste kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor"

 1. Dajte malo profesionalizma sa tim fotografijama
  neki kandidati izgledaju masni imaju srastene obrve itd.
  previse su casual obuceni.
  Image je bitan u javnoj djelatnosti kao politika
  nitko ne trazi da izgledate kao manekeni ali isto ne kao mate il ive poslije popodnevnog spavanja

 2. Dragec !

  Dobronamjerno-nije kasno !

  Stjepan Jakopec,bio istovremeno član HDZ-a i SDP-a
  kazneno odgovarao zbog gospodarskog kriminala u poduzeću “Zagorski metalac “,pod utjecajem alkohola skrivio smrt suvozaća pokriveno vezama u HDZ-u.

Imate li komentar?