Lesar u "Oporbenom zarezu" Sanje Rabuzin Pavić

Oporbeni zarez, 1. program Hrvatskog radija, intervju s Dragutinom Lesarom, predsjednikom Hrvatskih laburista – Stranke rada

Predsjednik Hrvatskih laburista danas se u emisiji Oporbeni zarez Hrvatskog radija, prvog programa, osvrnuo na rad Vlade u posljednjih godinu dana i školski je oscijenio Vladu s minus dva. Lesar je istaknuo da su građani opravdano nezadovoljni jer štednja nije dovoljna, a jeftinije je spašavati postojeća radna mjesto nego otvarati nova, međutim ne činimo niti jedno niti drugo.

Uz to imamo mogućnost promjene monetarne politike, ali HNB se bavi samo čuvanjem tečaja i oko 11 mlrd. eura deviznih rezervi naših građana. Nije problem ove Vlade što u godinu dana nije riješila nagomilane probleme nego je problem što smjer u kojem ide nije dobar. Na pitanje o rezultatu na idućim lokalnim izborima izrazio je uvjerenje da će laburisti postići odličan rezultat jer je stranka organizirana na gotovo cijelom teritoriju Republike Hrvatske i rad na terenu uz kvalitetne kandidate i pripremu pokazuje da s razlogom očekujemo dobre rezultate. U Saboru ćemo i dalje djelovati kao do sada jer je to naša ustavna obveza, ali ćemo i inzistirati na većoj participaciji građana u društvenom životu i u donošenju važnih nacionalnih odluka. (DP)

Poslušajte intervju:

Lesar: Izvođenje naroda na ulice neće riješiti probleme

ZAGREB – S izvođenjem naroda na ulice ne smije se neodgovorno ponašati niti će samo to riješiti probleme, poručio je danas predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar u emisiji Hrvatskog radija „Oporbeni zarez”, odgovarajući na upit slušatelja zašto, umjesto da samo priča, ne povede nezadovoljni narod u revoluciju.
„S time se ne može i ne smije neodgovorno ponašati i igrati, jer ako netko misli da će samo izvođenjem naroda na ulicu riješiti problem, grdno se vara. Oni koji su željni krvi i nereda ne shvaćaju da u takvim situacijama mogu na vlast isplivati još gori”, odgovorio je Lesar slušatelju, koji ga je pozvao da zastupnike svoje stranke izvede iz Sabora i povede ih na ulicu s građanima.

Lesar je naglasio kako, kao zastupnik, osim argumenta riječi nema drugih sredstava, istaknuvši kako je posao zastupnika da obavlja svoje zakonom i Ustavom propisane obveze, koje bi bile prekršene ako bi napustili taj svoj posao.

Za prvu godinu mandata Kukuriku koalicije dao je ocjenu minus dva, budući da je, rekao je, karakterizira politika štednje bez razvoja i investicija, pad BDP-a, proizvodnje i kupovne moći građana, urušavanja zdravstvenog sustava.

„Postoji razlika između sadašnje i bivše koalicijske vlasti. Oni prije su potkradali državu, ovi potkradaju narod”, kazao je Lesar, naglasivši da se samo mjerama štednje i smanjenjem kupovne moći ne može pokrenuti gospodarstvo.

Ponovio je kako predloženi državni proračun za iduću godinu smatra konačnom demontažom socijalne države, budući da njime nisu predviđena dostatna sredstva propisana kolektivnim ugovorima za javni sektor, što je, tvrdi, samo po sebi protuzakonito.

„Urušavanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru prelilo se i na privatni sektor. Kada ste u takvoj situaciji da preko 65 posto zaposlenih prima plaću ispod prosječne plaće, to je zapravo demontaža socijalne države”, poručio je.

Vladi je zamjerio i da se prema stranim investitorima odnosi tako da ih poziva, a istovremeno čini sve da nitko od njih ne dođe u Hrvatsku. Smatra i da su se investitori u zapadnoj Europi već „ispucali” što se tiče ulaganja u Hrvatsku.

„Njima je bilo primarno pokupovati banke, to jesu, farmaceutsku industriju, to jesu, telekomunikacije, to jesu, i maloprodaju da bi u trgovačke lance mogli plasirati svoju hranu, to jesu. Oni su investicije u ta četiri sektora u Hrvatskoj završili”, naglasio je.

Lesar je neozbiljnima nazvao kritike iz Vlade da su poslodavci odgovorni za izostanak investicija s obzirom, istaknuo je, na to da se porezni sustav u Hrvatskoj mijenja svaka tri mjeseca, a upravo je stabilni porezni sustav jedan od osnovnih temelja za odluku o investiranju. No, dodao je, i poslodavci su se ponašali špekulativno i sada plaćaju cijenu toga što su „potplaćivanjem radnika, posebice vrsnih stručnjaka, ostali bez kvalitetne radne snage pa su sada sterilni”.

Lesar je ponovio kako Laburisti namjeravaju podnijeti kaznenu prijavu protiv premijera Zorana Milanovića, kojega, kao i njegovu vladu, smatraju odgovornima za kršenje Zakona o upravljanju državnom imovinom koji propisuje da se odluka o prodaji, davanju u koncesiju ili najam državne imovine ne može donijeti prije nego što Sabor donese strategiju o upravljanju državnom imovinom.

Upitan smatra li se populistom, kakvim ga naziva premijer Milanović, odgovorio je: „Ako sam ja populist, onda je on elitist koji umjesto argumenata napada one koji drugačije misle i čije argumente uopće ne razumije”.

Lesar očekuje da će Laburisti svoj rastući rejting kapitalizirati na lokalnim izborima iduće godine. „Ovih godinu dana u Saboru ostali smo dosljedni onome što smo u kampanji govorili, stav promijenili nismo, niti smo se za sinekure i fotelje prodali bilo kome”, poručio je.

Izvor: http://www.seebiz.eu/lesar-izvodenje-naroda-na-ulice-nece-rijesiti-probleme/ar-51260/

| Broj posjeta: 1.116 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar u "Oporbenom zarezu" Sanje Rabuzin Pavić"

Imate li komentar?