Lesar u Dnevniku: "Milanović se nikad vruć vode nije napio"

“Laburisti smatraju da nakon dvadeset i dvije godine postojanja samostalne države građani imaju pravo na neposrednu demokraciju, te da im se Ustavom treba olakšati pokretanje referenduma” – istaknuo je Dragutin Lesar večeras u središnjem Dnevniku HRT-a objašnjavajući razlog podnošenja prijedloga ustavnih promjena. Da bi se u Saboru uopće raspravljalo o ustavnim promjenama smanjenja potrebnih potpisa za pokretanje referenduma s 10% na 5%, bilo je potrebno prikupiti trideset i jedan potpis saborskih zastupnika, a laburisti su prijedlog dali svim saborskim klubovima. Koliko su potpisa laburisti prikupili, tko je, a tko nije unatoč populističkim predizbornim obećanjima želio podržati ovu inicijativu, pogledajte u video prilogu.

OLAKŠATI REFERENDUM U SABORSKU PROCEDURU KRENUO PRIJEDLOG ZA SMANJENJE BROJA POTPISA

Laburisti dobili potporu zastupnika za pokušaj izmjene Ustava

ZAGREB » Hrvatski su laburisti u saborsku proceduru u petak uputili prijedlog izmjena Ustava kojima se predviđa da se broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma smanji s deset posto na 200.000 birača. Da bi prijedlog uopće mogao ući u proceduru bilo je potrebno prikupiti minimalno petinu potpisa svih zastupnika, odnosno najmanje 31.

– Kod prikupljanja potpisa obratili smo se svim parlamentarnim strankama. U SDP-u, HNS-u, IDS-u i HSU-u odbili su naš prijedlog bez objašnjenja. Na kraju smo ipak prikupili 44 potpisa – šest nas laburista, sedam HDSSB-a, dva zastupnika manjina – Milorada Pupovca i Deneša Šoje, dva s liste don Ivana Grubišića, Ruže Tomašić i 26 zastupnika HDZ-a, rekao je za naš list predsjednik stranke Dragutin Lesar. Dodao je da postoji pet razloga zbog kojih bi bilo potrebno olakšati uvjete pod kojima se prikupljaju potpisi.

– Građani ove zemlje zaslužuju pravo na neposrednu, a ne samo na predstavničku demokraciju. Referedumom mogu djelovati preventivno da se spriječi donošenje krive odluke, ali i mogu i poništiti neku odluku koju su donijele političke elite ako smatraju da ona nije dobra. Drugi je razlog da političke elite u ovih 22 godine, osim o razdruživanju sa SFRJ i udruživanju u EU, nisu raspisale ni jedan referendum. Treći je razlog da je deset posto, odnosno oko 450.000 glasova prevelika prepreka. Osim toga, kod ustavnih promjena 2010. i sam se SDP zauzimao za smanjenje na pet posto, ali je od toga na kraju odustao. I na kraju ovo je smanjenje broja potpisa bilo jedna od važnih točaka u našem predizbornom programu, rekao je Lesar. On smatra da je potrebno promijeniti i Zakon o referendumu kako bi se rok za prikupljanje potpisa produžio s 14 na mjesec dana, te Zakon o Ustavnom sudu koji bi obvezao to tijelo da prije početka procedure prikupljanja potpisa ocjeni ustavnost referendumskog pitanja.

Z. CRNČEC

Izvor: Novi list

| Broj posjeta: 1.161 |

1 komentar u "Lesar u Dnevniku: "Milanović se nikad vruć vode nije napio""

  1. Zakaj uopće tražit komentare kad ih ovaj vaš administrator ionak briše. Ako hočete samo komentare koji uzdižu vašeg vođu i vašu partiju onda tak i objavite.Izgleda da hočete čitat samo ono kaj vam paše.

Imate li komentar?