Lesar u Dnevniku 3: Ustavni sud odlučivati će o referendumskim pitanjima prije prikupljanja potpisa (video)

U večerašnjem Dnevniku 3 Dragutin Lesar je govorio o prijedlozima koje su u vezi ustavnih promjena Hrvatski laburisti stavili na stol Zoranu Milanoviću

“U nekoliko krugova dosadašnjih razgovora predložili smo da tri pravna akta koji reguliraju područje neposredne demokracije idu paralelno u razmatranje i raspravu. Uz sam prijedlog novog Ustava radi se i o novom Zakonu o referendumu te o izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koji regulira nadležnost Ustavnog suda kada je građanski referendum u pitanju (vrijeme potrebno za prikupljanje potpisa, mjesta prikupljanja potpisa, način iskazivanja troškova, redosljed odlučivanja Ustavnog suda). Predlažemo da se broj potrebnih potpisa s dosadašnjih 10 posto smanji na 200.000, kao i da se reguliraju područja o kojima se na referendumu ne može odlučivati te da se prag pravovaljanosti referenduma spusti niže od 50 posto koliko je na lokalnoj razini na primjerice 40 posto plus 1 glas.” – pojasnio je Lesar.

| Broj posjeta: 572 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar u Dnevniku 3: Ustavni sud odlučivati će o referendumskim pitanjima prije prikupljanja potpisa (video)"

Imate li komentar?