LESAR: SDP naše zakone provodi kao svoje

Najbolja odluka Zorana Milanovića bila bi da prizna da nezna i ne može te da potom raspiše prijeveremene izbore

Express: Tko su kandidati na vašoj listi za izbore za Europski parlament?

O: Od 11 kandidata na listi je pet žena. Najmlađoj je 23, najstarijem 65 godina. Dva doktora znanosti, jedan magistar znanosti, jedan profesor, dva sveučilišna prvostupnika, dva inženjera, jedan učitelj, jedan ekonomist i jedan radnik, koji je donedavno bio nezaposlen, ali je na svu sreću, našao posao. Ta struktura otprilike je preslika hrvatskog društva. Radi se o ljudima, koji su beskompromisni u borbi za mijenjanja Europske unije, stvaranje unije kao unije građana, društvene pravednosti, a na prvom mjestu zadaća će im biti nezaposlenost mladih. Ova kolegica s 23 godine je na drugom mjestu na listi.

Express: Hoće li nositelj liste biti vaš europarlamentarac Nikola Vuljanić?

O: Nikola Vuljanić je europarlamentarac dokazane vrijednosti i zasluženo očekuje i potvrdu drugog mandata u Europskom parlamentu.

Express: Koliko mjesta u Europskom parlamentu očekujete?

O: Ja sam uvijek ambiciozan. Idem u lov na onog drugog kandidata, kojeg nam ankete daju. Iako je velika konkurencija, jer smo prepoznati kao alternativa jer slušamo građane za razliku od onih koji putuju na kraj svijeta ili u 1945.

Express: Kakvu poruku šaljemo s obzirom da će Hrvatska u kampanju za euroizbore krenuti dok zastupnici u Bruxellesu još rade, puno prije ostalih zemalja članica?

O: Četrdeset i sedam dana kampanje. Doista nepotrebno duga. Europski parlament zasjeda zaključno do 17. travnja. Dakle, za vrijeme zasjedanja Europskog parlamenta u Hrvatskoj će biti izborna kampanja. Čini mi se da je to namjera SDP-a, da financijski iscrpljuje političke konkurente. Građane jesu iscrpili, ali ih na ovim izborima neće moći prevariti.

Express: S obzirom na sve veću popularnost Mirele Holy i njezinog ORaH-a, strahujete li da bi Vam ona mogla oteti dio birača?

O: U Hrvatskom saboru doista radimo odgovorno i savjesno. Nas je šest, što znači da u Hrvatskom saboru imamo udio od četiri posto. Od ukupnog broja zastupničkih pitanja, nas šest je postavilo 48 posto zastupničkih pitanja. Od ukupnog broja oporbenih prijedloga, naših je 51 posto. Od ukupnog broja rasprava u Hrvatskom saboru do danas, naših je 11 posto. Od stranke lijevice, u što se ORaH svakako može svrstati, očekujemo fer konkurenciju i sinergiju borbe za društvenu pravednost.

Express: Prije ste rekli da ste spremni preuzeti odgovornost za državu daju li vam građani povjerenje. Mnogi Vas i Vaše stranačke kolege prozivaju da ste samo populisti. Imate li program za spas države?

O: Hoćete li reći da govorim ono što govore i građani? Ili da govorim tako da me ljudi razumiju? Ili da je stvar u tome da SDP, nakon optužbi za populizam, s odmakom od samo nekoliko mjeseci naše prijedloge provodi kao svoje. Nabrojat ću ih deset – sniženje plaća državnih dužnosnika, outsourcing u zdravstvu, od kojeg su na svu sreću odustali, pravno reguliranje referenduma, vraćanje zdravstvenog doprinosa na 15 posto, ukidanje povlaštenih mirovina, registar državne imovine, rješavanje problema drugog stupa mirovinskog osiguranja, povišenje minimalne plaće, oduzimanje protuzakonito stečene imovine i devizna klauzula na švicarac. Deset točaka našeg programa, kojeg su svi naši politički oponenti prozivali populističkim. Zanimljivo, kad vladajući to prihvate i provedu, onda su to mudre državničke odluke. Što se pak programa tiče, savjet stranke, na čijem čelu je uvaženi profesor Berto Šalaj, radi na 12 dokumenata, 12 javnih politika, koje ćemo u jesen obznaniti.

Express: Dođete li u poziciju da formirate vlast, tko bi bili Vaši partneri? Netko od stranaka ili biste zvali stručnjake? Bi li Vaša vlada bila vlada stručnjaka?

O: Mislim da će i nakon sljedećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj biti koalicijska vlast. Naravno da moguće koaliranje ide prema lijevom političkom bloku i to zavisno o broju i sadržaju dodirnih točaka. Dvije stvari s najvažnije – socijalno pravedno društvo i prestanak podjele hrvatskog društva koja je otišla predaleko.

Express: Koje Vaše članove podrazumijeva ta eventualna koalicijska Vlada?

O: S naše strane podrazumijeva članove Vlade stručnjake.

Express: Imate li kandidata za predsjednika države?

O: O tome ćemo ozbiljno razgovarati nakon europskih izbora.

Express: Znači, ne možete nam reći koga biste podržali od već sada poznatih kandidata?

O: O tome ćemo nakon europskih izbora.

Express: Kakav bi trebao biti profil kandidata za predsjednika države? Radi li Josipović dobro svoj posao?

O: Uvijek smatram da predsjednik države mora biti jasan u političkim stavovima, aktivan i odlučan u vanjskoj politici i energičan u odnosu prema Vladi.

Express: Je li to Ivo Josipović?

O: Ocjenu uvijek na kraju daju birači.

Express: Kako biste okarakterizirali ovu Vladu u odnosu na sve dosadašnje?

O: Isto kao i sve dosadašnje. U ekonomskom smislu previše liberalnom, na granici prelaska neoliberalnom kapitalizmu, a u vanjskoj politici sve su Vlade prihvaćale doktrinu nastalu za vrijeme Sovjetskog saveza, za vrijeme Brežnjeva, takozvanu doktrinu ograničenog suvereniteta.

Express: Kojeg ministra ocijenjujete s najboljom, a kojeg s najlošijom ocjenom?

O: Na onu stranu dobrih – ministri Bauk i Linić, a svi ostali na drugu stranu.

Express: Smatrate li da su Hrvatskoj potrebni prijevremeni izbori?

O: Do izvanrednih izbora može doći samo ako vladajuća koalicija pukne ili ako sama prizna da ne zna i ne može. To bi bila njihova najbolja odluka.

Express: Mislite li da bi članovi ove Vlade mogli to priznati?

O: U ovih dvije godine i nešto mjeseci premijer nikad nije priznao da mu nešto ne ide. Teško je za očekivati da bi to mogao napraviti u budućnosti.

Izvor: http://www.24sata.hr/express

| Broj posjeta: 952 |

Želite li komentirati? Objava: "LESAR: SDP naše zakone provodi kao svoje"

Imate li komentar?