Lesar: osobama s invaliditetom retroaktivno isplatiti dječji doplatak (video)

ZAGREB, 8. srpnja 2015. (Hina) – Laburist Dragutin Lesar zatražio je u srijedu da se retroaktivno isplati dječji doplatak dijelu osoba s invaliditetom koje su bez doplatka ostale nakon zakonskih izmjena 2002. godine.

Lesar je to rekao tijekom rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o doplatku za djecu koje bi, po najavama iz Vlade, trebale ispraviti nepravdu prema osobama s invaliditetom koje su 27 godina života napunile nakon 1. siječnja 2002., kada im je novim zakonom ukinuto pravo na dječji doplatak. Doplatak je trajno ostao osobama koje su tu životnu dob dosegle do kraja 2001., čime su stvorene dvije grupacije osoba trajno i potpuno nesposobnih za rad, od kojih jedna ima, a druga nema pravo na doplatak.

Lesar je podsjetio da je Sabor o tom zakonu raspravljao u svibnju, kada je brisanje diskriminatorne odredbe predložio nezavisni Mladen Novak, no njegov je prijedlog “zapeo” u proceduri.

Zastupnici su, naime, glasovali o prijedlogu zaključka saborskih radnih tijela da se predložene izmjene ne prihvate. Protiv tako predloženog zaključka glasovao je 21 zastupnik iz oporbe i HNS-a, dok je ostatak vladajućih, njih 68, ostao suzdržan. O samom Novakovu prijedlogu nije se ni glasovalo, pa izmjene tako nisu ni prihvaćene ni odbačene.

“Zakon nije odbijen, bilo je previše suzdržanih. Netko ili nešto, rekao bih netko, je parlamentarnu većinu naveo na krivu odluku”, kazao je Lesar i ocijenio kako se radi o pravnom presedanu, “koji će se prije ili kasnije onima koji su ga napravili obiti o glavu”.

Upozorio je da Vlada u svom prijedlogu navodi kako je riječ o ispravljanju različitih prava te poručio kako 13-godišnja diskriminacija dijela osoba s invaliditetom nije nastala slučajno, nego propustom države, koja je trebala ta prava urediti posebnim zakonom o inkluzivnom dodatku.

“Smatramo da su tako ispunjeni uvjeti iz Ustava, da zakon može i mora imati povratno djelovanje, što znači da svima koji su nakon 2002. zbog zakonske diskriminacije izgubili doplatak država mora po službenoj dužnosti obračunati i isplatiti zaostatke. Tek onda možemo prihvatiti ocjenu da se ovim zakonom ispravlja nepravda. Ako se tako ne učini, imat ćemo novu diskriminaciju”, rekao je Lesar.

| Broj posjeta: 352 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: osobama s invaliditetom retroaktivno isplatiti dječji doplatak (video)"

Imate li komentar?