Lesar: Očekujem da Vlada uvede i porez na dimnjak, poput onog u osamnaestom stoljeću (video)

U gostovanju Dragutina Lesara u Dnevniku 3 čuli smo osvrte na nove Vladine mjere i program gospodarskih reformi, mogućnostima smanjenja deficita, privlačenju investicija, ali i odgovore na pitanja zašto je Zoran Milanović varalica, zašto je SDP lažna ljevica te misle li Laburisti koalirati za predstojeće parlamentarne izbore..

Jeste li se prepoznali u izjavi Premijera Milanovića koji je danas govorio o demagozima, varalicama, prevarantima u politici, posebno u oporbi?

“Taj čovjek često svašta bubne i ostane živ. Danas je rekao istinu, ali o sebi. Zapravo je objavio javno presudu sam sebi jer ako je itko varalica u političkom životu u Hrvatskoj to je onda on. Podsjećam na njegov plan 21 i prvi potez koji su napravili kada su povećali PDV pa do današnjih odluka oko uvođenja novih poreza. Ja bi njih nazvao strankom koja priprema vođenje i poreze na dimnajk kao što je to bilo u osamnaestom stoljeću.”

Vlada je donijela danas Nacionalni program reformi. Možete li ocijeniti kvalitetu mjera koje je Vlada predložila zapravo pod pritiskom Europske komisije?

“Radi se o dva opsežna i ozbiljna dokumenta koji zahtijevaju pomnu analizu i proučavanje. Ono što sam danas uspio vidijeti ono područje oko investicija o čemu je u zadnje vrijeme HNS najviše kritizirala, moram samo reći da nisam našao zadovoljavajuća rješenja, ali je čudno da dio neispunjenih obećanja kritizira stranka koja ima čelne ljude na svim resorima državne javne vlasti i javnih poduzeća najodgovornijih za investiranje i privlačenje investicija.”

Po vašem mišljenju što bi Vlada trebala napraviti a da smanji deficit i da nam svima bude bolje, da nas izvuče iz krize?

“Naravno da jedan potez ne rješava problem deficita koji je u Hrvatskoj nastajao 20 i nešto godina, ali naravno da je sada i Milanoviću, Vladi i ovoj koaliciji jasno da mjerama štednje i daljnjim rezanjem na strani kupovne moći građana i dalje će doći do pada potrošnje što donosi manje prihode u sam državni proračun. Ono što također u ova dva dokumenta nisam vidio, a nadam se da nisam dovoljno dobro čitao, a to je da Hrvatska se konačno mora osvjestiti i krenuti u poticanje industrijske proizvodnje, odnosno proizvodnog dijela gospodarstva.”

Što je sa privlačenjem investicija? Svi nam govore da smo preskupa država

“Investitori zamjeraju dvije osnovne stvari. To je prvo porezna nesigurnost, dakle česta promjena poreznog sustava, i pravna nesigurnost kada u toku godine ili kraće vrijeme dolazi do čestih promjena zakona koji diktiraju uvjete ili ostvarenja investicija. Tu je do sada najmanje napravljeno, odnosno najviše promjena koje ulijevaju najviše nesigurnosti. Bilo bi dobro da stanu s tim promjenama kako bi stvorili stabilne okvire pravnog i poreznog sustava.”

U jednom od svojih intervjua izjavili ste za premijera Milanovića da je na čelu lažnih ljevičara. Je li moguća u budućnosti koalicija, odnosno neka vrsta suradnje SDP-a i Hrvatskih laburista?

“Nitko, pa ni SDP nema bjanku mogućnost računanja na koaliciju sa Hrvatskim laburistima jer ćemo mi na parlamentarne izbore izaći samostalno tako da ovo medijsko spiniranje je očito za unutarstranačke potrebe ili pokušaj dezorijentacije onog dijela birača koji im više ne vjeruje.”

Dobro , govorite o predizbornim koalicijama. Što je sa post izbornim suradnjama? Je li to moguće sa SDP-om?

“Kao i uoči prošlih parlamentarnih izbora, pa tako ćemo i prije sljedećih parlamentarnih izbora prvo javno objaviti glavne točke našeg programa. Prošli put je to bilo desetak točaka. Da li će ih sada biti 8, 11 ili 15, sasvim svejedno, i na temelju tih točaka svaki potencijalni koalicijski partner će moći sam odlučivati da li želi Hrvatske laburiste u koaliciji; ali je podjednako važno, pa ako čak i ne važnije, točka naše konačne odluke o tome će biti tko ili još bolje rečeno kakav kandidat za premijera će biti ponuđen jer se sad jasno vidi da o kvaliteti Premijera i vođenja Vlade uvelike ovisi realizacija programa.”

Možete li biti krajnje precizni, vidite li sebe jednoga dana za pregovaračkim stolom sa Zoranom Milanovićem kao možda kandidatom opet jedne od Vlada?

“Hipotetsko pitanje, moguć je samo hipotetski odgovor, vidjet ćemo tko će tada biti na čelu SDP-a, odnosno koalicije s kojom bi trebalo razgovarati.”

| Broj posjeta: 664 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: Očekujem da Vlada uvede i porez na dimnjak, poput onog u osamnaestom stoljeću (video)"

Imate li komentar?