Lesar o dvojezičnosti: Odbor šuti, šuti i Sabor. To nije dobro (video)

Zašto Sabor oteže s referendumom o dvojezičnosti?

Prije nego su krenuli na glasovanje oporba je tražila stanku. Kubovi vladajuće koalicije, izuzev SDP-a i HSU koji se o ovoj temi nisu izjasnili, složili su se da Sabor što prije treba otvoriti raspravu o problematici dvojezičnih natpisa, ali i referendumskoj inicijativi Stožera za obranu Vukovara za koju je prikupljeno 650.00 potpisa.

Dragutin Lesar (Laburisti) kazao je da svojim ponašanjem Sabor opstruira pravo građana na neposrednu demokraciju. Podsjetio je da je predsjednik Sabora Leko zahtjev Stožera uputio nadležnom Odboru za Ustav o čemu on do danas nije raspravljao.

– Odbor šuti, šuti i Sabor. Mi ne smijemo šutjeti i ponašati se neodgovorno prema onima koji su stavili svoj potpis na taj zahtjev – kazao je.

Podsjetio je da je premjer Milanović ranije rekao da tog referenduma neće biti čime se stavio iznad Sabora i Ustavnog suda, ali i poručio kako on ne smije prejudicirati odluke navedenih tijela.

– Ako postoji sumnja u ustavnost pitanja ili pravovaljani broj potpisa ima dvije mogućnost. Da od tijela uprave zatraži provjeru broja prikupljenih potpisa i da se Ustavnom sudu obrati zahtjevom davanja mišljenja na ustavnost postavljenog pitanja i nema treće mogućnosti – rekao je.

Od Odbora za Ustav zatražio je da u roku od 8 dana sazove sjednicu i na dnevni red stavi prijedlog za raspisivanje referenduma, a Laburisti će predložiti da se to pitanje koje su građani postavili uputi na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

Izvori:
>> http://www.24sata.hr/politika/lesar-o-dvojezicnosti-odbor-suti-suti-i-sabor-to-nije-dobro-356672
>> http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/319962/Zasto-Sabor-oteze-s-referendumom-o-dvojezicnosti.html
>> http://www.vecernji.hr/hrvatska/sabor-sto-prije-raspraviti-zahtjevu-za-referendum-o-cilirici-925412

| Broj posjeta: 617 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar o dvojezičnosti: Odbor šuti, šuti i Sabor. To nije dobro (video)"

Imate li komentar?